Američke sankcije poremetile isporuke "crnog zlata" iz Rusije

Sankcionisani ruski brodovi uglavnom tavore u lukama

SvetU fokusu

20.5.2024 14:53 Autor: Vladimir Jokanović 4

Sankcionisani ruski brodovi uglavnom tavore u lukama Sankcionisani ruski brodovi uglavnom tavore u lukama
Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac... Sankcionisani ruski brodovi uglavnom tavore u lukama

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

Prema podacima agencije Bloomberg, od oktobra je 40 brodova koji učestvuju u trgovini ruskom naftom dodato na listu sankcionisanih objekata Ministarstva finansija SAD, uglavnom zbog kršenja cenovnog limita. Samo jedan od brodova, tanker „SKF Primorje“, pokupio je teret u luci i krenuo ka Aziji, prenosi Komersant.

Od tih 40 brodova, 21 pripada ruskoj državnoj brodarskoj kompaniji „Sovkomflot“. Osam tankera „Sovkomflota“ nalazi se u pacifičkim lukama Vladivostok i Nahodka, već pet meseci. Jedan tanker se prazan vratio ka Sueckom kanalu, dok je drugi poslat na popravku u Kinu. Većinu ostalih kontroliše kompanija Hennesea Holdings Ltd, sa sedištem u UAE. Ostali brodovi pod sankcijama stoje prazni širom sveta, prema podacima platforme za praćenja brodova.

Jedan od 40 brodova, koji pripada turskoj kompaniji Yasa Golden Bosphorus uklonjen je sa sankcione liste u aprilu. To je omogućilo kompaniji da koristi usluge osiguranja tankera. Nakon skidanja sa liste, tanker je napunio teret američke nafte, ali i dalje stoji usidren kod obale Teksasa. Bloomberg napominje da sankcionisani brodovi čine mali deo „flote u senci“, stvorene uz pomoć povereničkih kompanija kako bi zaobišli ograničenja G7 za transport nafte.

Krajem aprila, Međunarodna grupa klubova za međusobno osiguranje vlasnika brodova (The International Group of P&I Clubs) objavila je na sajtu britanskog parlamenta izjavu u kojoj se navodi da zapadne zemlje nisu uspele da postave cenovne limite na rusku naftu. Organizacija smatra da je jedan od problema postojanje „flote u senci“ Rusije kojom se transportuje nafta. Prema navodima medija, EU planira da u okviru 14. paketa sankcija uvede ograničenja protiv 11 brodova koji bi mogli da budu deo ruske „flote u senci“.

 • AJA

  20.5.2024 #1 Author

  Mislim da ce se vremenom resiti ove sankcije.

  Odgovori

 • SUNCE

  21.5.2024 #3 Author

  Sta drugo i mogu,bojim se da ce to cekanje potrajati jos dugo.

  Odgovori

 • LULELUKA

  22.5.2024 #4 Author

  Popusta Rusija polako, ali sigurno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.