SAUDIJSKI NAFTNI GIGANT PLANIRA POVRATAK NA TRŽIŠTE DUGA Zbog pada cena nafte angažovao grupu banaka

BankeFirme u fokusuNovacSvetU fokusuVesti

16.11.2020 12:56 Autor: Julijana Vincan 0

SAUDIJSKI NAFTNI GIGANT PLANIRA POVRATAK NA TRŽIŠTE DUGA Zbog pada cena nafte angažovao grupu banaka SAUDIJSKI NAFTNI GIGANT PLANIRA POVRATAK NA TRŽIŠTE DUGA Zbog pada cena nafte angažovao grupu banaka
Najveća svetska naftna kompanija Saudi Aramco objavila je da je angažovala grupu banaka radi izdavanja više serija obveznica denominovanih u američkim dolarima, u nastojanju... SAUDIJSKI NAFTNI GIGANT PLANIRA POVRATAK NA TRŽIŠTE DUGA Zbog pada cena nafte angažovao grupu banaka

Najveća svetska naftna kompanija Saudi Aramco objavila je da je angažovala grupu banaka radi izdavanja više serija obveznica denominovanih u američkim dolarima, u nastojanju da dođe do gotovinskih sredstava zbog pada cena nafte.

Zemlje Persijskog zaliva pojačale su aktivnost na međunarodnim tržištima duga, kako bi ojačale svoje finansije pogođene nižim cenama nafte i krizom korona virusa, pri čemu su njihove emisije dužničkih hartija tokom ove godine premašile 100 milijardi dolara, što je iznad lanjskog rekorda, prenosi Tanjug navode agencije Reuters.

Rukovanje ispred finansijskog centra
Foto: Pixabay.com

Kako je saopšteno, Aramco je angažovao Goldman Sachs, Citibank, HSBC, JPMorgan, Morgan Stanly i NCB Capital da već od danas organizuju prijavljivanje investitora uoči planirane transakcije.

Ostale banke koje su uključene u ovaj posao su BNP Paribas, BOC International, Bank of America Securities, Crédit Agricole, First Abu Dhabi Bank, Mizuho, MUFG, Société Générale, i druge.

Naftna industrija
Foto: Pixabay.com

Saudijski naftni gigant, koji je debitovao na međunarodnim tržištima duga prošle godine, kada je prikupio 12 milijardi dolara, pri čemu je interesovanje investitora nadmašilo 100 milijardi dolara, nije precizirao obim najavljene emisije.

Planirana je ponuda obveznica sa rokovima dospeća od tri, pet, 10, 30 i/ili 50 godina, zavisno od tržišnih uslova, navodi se u saopštenju, pri čemu će vrednost biti najmanje 500 miliona dolara po tranši.

Preduzeću Aramco potrebna je gotovina za isplatu 37,5 milijardi dolara dividende za drugu polovinu ove godine i za finansiranje svoje 69,1 milijardu dolara vredne kupovine 70-procentnog udela u preduzeću Saudi Basic Industries Corporation (SABIC) 2010. godine, koju će otplaćivati u ratama do 2028. godine.

Rejting agencija Fitch, revidirala je prošle nedelje izglede naftnog giganta na negativne sa stabilnih, dan nakon slične odluke za suvereni investicioni fond Saudijske Arabije, koji ima kontrolni udeo u naftnom gigantu.

Aramco je ranije ovog meseca izvestio o padu neto dobiti u trećem kvartalu za 44,6 odsto, pri čemu je pandemija nastavila da guši potražnju i da pritiska cene sirove nafte.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...