SEKTOR OSIGURANJA U SVETU U GUBITKU OD 203 MILIJARDE DOLARA Posledice pandemije na poput prirodnih katastrofa

SvetVesti

14.5.2020 16:07 Autor: Julijana Vincan 1

SEKTOR OSIGURANJA U SVETU U GUBITKU OD 203 MILIJARDE DOLARA Posledice pandemije na poput prirodnih katastrofa SEKTOR OSIGURANJA U SVETU U GUBITKU OD 203 MILIJARDE DOLARA Posledice pandemije na poput prirodnih katastrofa
Sektor osiguranja u svetu imaće gubitke od 203 milijarde dolara u 2020. godini usled pandemije korona virusa, ocenila je osiguravajuća grupa „Lloyd’s of London“.... SEKTOR OSIGURANJA U SVETU U GUBITKU OD 203 MILIJARDE DOLARA Posledice pandemije na poput prirodnih katastrofa

Sektor osiguranja u svetu imaće gubitke od 203 milijarde dolara u 2020. godini usled pandemije korona virusa, ocenila je osiguravajuća grupa „Lloyd’s of London“. Taj trošak uključuje 107 milijiradi nadoknada štete i 96 milijardi neostvarenih prihoda od investicija, navedeno je u saopštenju.

Londonsko osiguravajuće društvo navelo je da je uticaj Covid-19 jednak uticaju velikih prirodnih katastrofa kao što je bio uragan Katrina u SAD 2005. godine ili uragani Harvi, Irma i Marija iz 2017. godine. „Sektor osiguranja u svetu plaća odštetu firmama i osobama pogođenim Covid-19, koristeći se velikim brojem različitih polisa“, objasnio je Džon Nil (John Neal), generalni direktor firme.

Foto: Pixabay.com

„Lloyd’s“, jedna od najstarijih institucija u londonskom poslovnom kvartu, koja potiče još iz 17. veka očekuje plaćanje naknada između tri i 4,3 milijardi dolara za svoje klijente u svetu, prenosi N1. Taj trošak sličan je trošku koji je imao posle 11. septembra 2000. godine za terorističke napade u SAD, kada je iznos bio 4,7 milijardi dolara, ili za vreme uragana 2017. godine, kada je bio 4,8 milijardi dolara.

Taj iznos mogao bi da poraste ako se mere izolacije nastave više meseci, upozorava „Lloyd’s“. Osiguravajuće društvo navodi da je još teško proceniti tačan ekonomski i socijalni uticaj Covid-19, obzirom na obim i kompleksnost šoka, ali očekuje da će ukupan trošak za sva osiguravajuća društva biti još viši.

  • Dragana N

    15.5.2020 #1 Author

    Osiguravajuća društva su sada na udaru a to im je i posao.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...