Pokušaj da se podstakne prodaja

Smena izvršnog direktora u kompaniji Nike

BiznisSvet

20.9.2024 08:35 Autor: Vladimir Jokanović 1

Smena izvršnog direktora u kompaniji Nike Smena izvršnog direktora u kompaniji Nike
Nike je u četvrtak saopštio da će bivši viši rukovodilac Eliot Hil (Elliott Hill) ponovo preuzeti funkciju predsednika i izvršnog direktora kompanije, zamenivši Džona... Smena izvršnog direktora u kompaniji Nike

Nike je u četvrtak saopštio da će bivši viši rukovodilac Eliot Hil (Elliott Hill) ponovo preuzeti funkciju predsednika i izvršnog direktora kompanije, zamenivši Džona Donahjua (John Donahoe), dok sportski gigant menja svoje rukovodstvo u pokušaju da oživi prodaju i suoči se sa rastućom konkurencijom.

Hil je proveo 32 godine u kompaniji Nike, gde je obavljao rukovodeće pozicije u Evropi i Severnoj Americi, pomažući da se poslovanje proširi na više od 39 milijardi dolara, saopštila je kompanija. Pre penzionisanja 2020. godine, bio je predsednik sektora za potrošače, vodeći komercijalne operacije brendova Nike i Jordan, prenosi Reuters.

Nike je u zvaničnom dokumentu naveo da će Hilova godišnja osnovna plata kao predsednika i izvršnog direktora iznositi 1,5 miliona dolara. On će preuzeti dužnost 14. oktobra. Analitičari su pozitivno ocenili ovu promenu, a deonice kompanije porasle su za osam procenata u trgovini nakon radnog vremena, dok je njena tržišna vrednost porasla za 11 milijardi dolara nakon najave o novom izvršnom direktoru.


Donahju je bio zadužen za jačanje prisustva kompanije na internetu i povećanje prodaje putem direktnih kanala za potrošače. U početku je ovaj potez pomogao kompaniji da iskoristi povećanu potražnju za sportskom i ležernom odećom nakon pandemije, omogućivši Nikeu da prvi put premaši 50 milijardi dolara godišnje prodaje u fiskalnoj 2023. godini.

Nike je u poslednjih nekoliko godina smanjio saradnju sa maloprodajnim partnerima, ali ti potezi nisu doneli očekivane rezultate. Kompanija je na putu da ostvari uštede od dve milijarde dolara u naredne tri godine, uključujući otpuštanja i smanjenje zaliha klasičnih modela patika poput Air Force 1.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.