Neto profit dostigao 3,1 milijardu evra

Španska kompanija za OIE Iberdrola na putu ka rekordnom profitu

EUFirme u fokusuSvetU fokusu

26.10.2022 13:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Španska kompanija za OIE Iberdrola na putu ka rekordnom profitu Španska kompanija za OIE Iberdrola na putu ka rekordnom profitu
Španska kompanija za obnovljive izvore energije Iberdrola prijavila je u sredu godišnji rast neto dobiti od 29 odsto za prvih devet meseci, podstaknut snažnim... Španska kompanija za OIE Iberdrola na putu ka rekordnom profitu

Španska kompanija za obnovljive izvore energije Iberdrola prijavila je u sredu godišnji rast neto dobiti od 29 odsto za prvih devet meseci, podstaknut snažnim međunarodnim rastom.

Neto profit kompanije dostigao je 3,1 milijardu evra (3,11 milijardi dolara) u trećem tromesečju, a zadržala je svoje prognoze za celu godinu da ostvari rekordnu dobit u rasponu od četiri do 4,2 milijarde evra, prenosi Anadolu Agency.

Uspeh najveće evropske komunalne kompanije došao je uprkos padu profita od 14 odsto na domaćem tržištu Španije.

U saopštenju, kompanija je istakla da su španske fiskalne i regulatorne mere za borbu protiv visokih cena energije uticale na zaradu kompanije. U junu su Španija i Portugal donele uredbe o ograničenju cene prirodnog gasa, što je takođe snizilo cenu drugih energenata.

Suša je bila još jedna kontra vetru, iako je kompanija rekla da je povećanje proizvodnje vetra i sunca od 13 odsto kompenzovalo pad hidroelektrične energije.

Snažan međunarodni učinak Iberdrole, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu, održao je rast kompanije na pravom putu.

U prvih devet meseci ove godine, Iberdrola je uložila 7,6 milijardi evra, od čega je 90 odsto otišlo u projekte obnovljive energije i pametnih mreža. SAD su bile najveća investiciona destinacija kompanije, a 75 procenata potrošnje je otišlo na međunarodna tržišta.

„Ubrzanje investicija u elektrifikaciju omogućiće nam da budemo manje zavisni od nestabilnosti nafte i gasa i da generišemo veći rast i više radnih mesta, “, rekao je izvršni predsednik Iberdrole Ignjacio Galan (Ignacio Galan).

Iberdrola je saopštila da trenutno ima oko 400.000 zaposlenih. Kompanija je takođe objavila da povećava isplatu dividendi akcionarima za 5,9 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...