Prema prognozama ekonomista i inflatornim izgledima

Švajcarska narodna banka smanjiće kamatne stope još jednom u septembru

BankeSvet

15.7.2024 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Švajcarska narodna banka smanjiće kamatne stope još jednom u septembru Švajcarska narodna banka smanjiće kamatne stope još jednom u septembru
Švajcarska narodna banka (SNB) smanjiće kamatne stope još samo jednom u ovom ciklusu, pokazala je anketa sprovedena među ekonomistima. Poslednje smanjenje od 25 baznih... Švajcarska narodna banka smanjiće kamatne stope još jednom u septembru

Švajcarska narodna banka (SNB) smanjiće kamatne stope još samo jednom u ovom ciklusu, pokazala je anketa sprovedena među ekonomistima.

Poslednje smanjenje od 25 baznih poena dogodiće se u septembru, nakon dva prethodna smanjenja iste veličine u martu i junu, prema anketi Bloomberga sprovedenoj od 5. do 11. jula. To bi snizilo ključnu stopu na jedan odsto.

SNB bila je prva među centralnim bankama razvijenih ekonomija koja je ove godine započela smanjenje, jer je uspela da zaustavi povećanje inflacije pre ostalih. To je prvenstveno zbog toga što je Švajcarska imala jedan od najnižih skokova inflacije kada je kriza troškova života pogodila veliki deo sveta.

Predsednik centralne banke Tomas Žordan (Thomas Jordan) rekao je početkom tekućeg meseca da je „relativno zadovoljan“ izgledima zemlje kada je reč o potrošačkim cenama.

Inflacija u junu bila je 1,3 odsto u odnosu na prošlu godinu, a ekonomisti iz ankete očekuju da će inflacija u proseku biti na tom nivou u trećem i četvrtom kvartalu, pre nego što se još više uspori sledeće godine, a to je unutar ciljanog raspona SNB do dva procenta..

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.