samo 22 odsto Tadžikistanaca koristi internet

Tadžikistan će povezati svoje telekomunikacione mreže sa Kinom

BiznisSvet

17.11.2023 11:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Tadžikistan će povezati svoje telekomunikacione mreže sa Kinom Tadžikistan će povezati svoje telekomunikacione mreže sa Kinom
Tadžikistan, planinska zemlja u kojoj je pristup internetu među najtežim na svetu, najavio je predstojeće povezivanje svoje telekomunikacione mreže sa susednom Kinom, koja proširuje... Tadžikistan će povezati svoje telekomunikacione mreže sa Kinom

Tadžikistan, planinska zemlja u kojoj je pristup internetu među najtežim na svetu, najavio je predstojeće povezivanje svoje telekomunikacione mreže sa susednom Kinom, koja proširuje svoj uticaj na centralnu Aziju.

„U bliskoj budućnosti biće uspostavljena direktna veza između telekomunikacionih mreža Tadžikistana i Kine“, javila tamošnja agencija Hovar pozivajući se izvore iz vlasti, prenosi Beta.

Ta mera biće sprovedena u okviru projekta izgradnje auto-puta koji povezuje Dušanbe sa kontrolnom tačkom Kulma, na planini Pamir, na granici sa Kinom.

Uprkos poboljšanju poslednjih godina, pristup mobilnom internetu u Tadžikistanu je među najtežim na svetu i telefonska pokrivenost je nepotpuna.

Sporazum sa Pekingom „doprineće stvaranju dodatnih brzih međunarodnih optičkih komunikacionih linija za povezivanje na globalne internet mreže“, posebno u udaljenim oblastima, navodi Hovar.

Prema poslednjim podacima Svetske banke u 2017. godini, samo 22 odsto građana Tadžikistana koristi internet.

Postavljanje infrastrukture i dalje je komplikovano geografijom zemlje jer je 93 odsto pokriveno planinama, od kojih neke prelaze 7.000 metara nadmorske visine.

U Tadžikistanu, nevladine organizacije kritikuju vladinu kontrolu interneta, a međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) osuđuje „gotovo trajno blokiranje glavnih informativnih sajtova i društvenih mreža“.

  • Boba321

    19.11.2023 #1 Author

    Azija postaje sve jaca i jaca, svi se udruzuju ,svaka cast

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...