saradnjA kompanija huawei i china mobile

Kineski internet od 1,2 terabita u sekundi najbrži na svetu

Hi-techLifestyleSvet

15.11.2023 10:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Kineski internet od 1,2 terabita u sekundi najbrži na svetu Kineski internet od 1,2 terabita u sekundi najbrži na svetu
Kompanije Huawei Technologies i China Mobile izgradile su internet mrežnu infrastrukturu od 3.000 kilometara koja povezuje Peking sa južnim delom zemlje, što kineske vlasti... Kineski internet od 1,2 terabita u sekundi najbrži na svetu

Kompanije Huawei Technologies i China Mobile izgradile su internet mrežnu infrastrukturu od 3.000 kilometara koja povezuje Peking sa južnim delom zemlje, što kineske vlasti reklamiraju kao najnoviji tehnološki napredak.

Dve kompanije su se udružile sa Univerzitetom Đinghua i istraživačkim provajderom Cernet.com kako bi izgradili, kako tvrde, prvu internet mrežu na svetu koja postiže „stabilan i pouzdan“ propusni opseg od 1,2 terabita u sekundi, nekoliko puta brže od uobičajenih brzina oko svet. Testiranja su započela još 31. jula, prenosi Bloomberg.

Đinghua opisuje projekat kao prvi u industriji izgrađen u potpunosti na domaćoj tehnologiji, i u svom saopštenju pridaje istaknuto priznanje kompaniji Huawei, koja je u sporu i pod sankcijama američke vlade. Kineska kompanija je u avgustu napravila proboj kada je lansirala 5G pametni telefon sa sofisticiranim procesorom proizvedenim u Kini, inspirišući proslavu u kineskim državnim i društvenim medijima.

Taj događaj je takođe podstakao debatu u Vašingtonu o tome da li je Bajdenova administracija otišla dovoljno daleko u pokušajima da obuzda kineska tehnološka dostignuća.

Bloomberg ističe da ova brzina “nije potvrđena” od strane drugih institucija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...