japanski auto-gigant prodao više od deset miliona vozila

Toyota postigla rekordnu globalnu proizvodnju u novembru

AutomobiliLifestyleSvet

27.12.2023 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Toyota postigla rekordnu globalnu proizvodnju u novembru Toyota postigla rekordnu globalnu proizvodnju u novembru
Globalna proizvodnja Toyote porasla je 11 procenata u novembru na rekordni nivo, i time odskočila od prošlogodišnjih poremećaja u lancu snabdevanja, i iskoristila snažnu... Toyota postigla rekordnu globalnu proizvodnju u novembru

Globalna proizvodnja Toyote porasla je 11 procenata u novembru na rekordni nivo, i time odskočila od prošlogodišnjih poremećaja u lancu snabdevanja, i iskoristila snažnu potražnju kako u Japanu tako i u inostranstvu.

Proizvodnja za novembar je porasla na 926.573 vozila, dok je prodaja širom sveta porasla za 14 odsto u odnosu na godinu ranije kada su proizvođači automobila na globalu bili opterećeni nedostatkom poluprovodnika. Obe brojke uključuju Toyotin luksuzni brend Lexus.

Domaća prodaja za novembar porasla je za 27 odsto, prodaja u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini porasla je za 17 odsto, dok je prodaja u Evropi porasla za 15 procenata.

Ovaj rezultat vraća najvećeg svetskog proizvođača automobila na pravi put za globalnu prodaju više od deset miliona vozila marke Toyota i Lexus u 2023, što je takođe rekord.

Oko trećine prodatih vozila ove godine bili su benzinsko-električni hibridi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...