Četvrti krivični postupak protiv bivšeg američkog predsednika

Tramp optužen za pokušaj poništavanja izbornih rezultata u Džordžiji

Svet

15.8.2023 11:37 Autor: Vladimir Jokanović 2

Tramp optužen za pokušaj poništavanja izbornih rezultata u Džordžiji Tramp optužen za pokušaj poništavanja izbornih rezultata u Džordžiji
Velika porota u američkoj državi Džordžiji optužila je bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Donald Trump) za pokušaj da nakon glasanja utiče na... Tramp optužen za pokušaj poništavanja izbornih rezultata u Džordžiji

Velika porota u američkoj državi Džordžiji optužila je bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Donald Trump) za pokušaj da nakon glasanja utiče na ishod predsedničkih izbora 2020. godine. Ovo je četvrti krivični postupak koji je poveden protiv Trampa.

Ostali optuženi u ovom slučaju su bivši šef osoblja Bele kuće Mark Medouz (Mark Meadows) , lični Trampov advokat Rudolf Đulijani (Rudolph Giuliani) i zvaničnik Ministarstva pravde Džefri Klark (Jeffrey Clark), prenosi Komersant.

Optužnica na 98 strana obuhvata 19 optuženih i 41 krivičnu tačku. Tramp i njegovi saradnici optuženi su za reketiranje po članu zakona koji se uglavnom primenjuje za kažnjavanje organizovanih kriminalnih grupa i koji predviđa kaznu zatvora do 20 godina.


Nove optužbe proistekle su iz telefonskog poziva Trampa koji je u januaru 2021. godine navodno tražio od republikanskog šefa izbornog štaba Džordžije Breda Rafenspergera (Brad Raffensperger) da „pronađe“ 11.780 glasova, što je on navodno odbio.

Tramp i ostali optuženi su da su odbili da prihvate da je on poražen na predsedničkim izborima od Džoa Bajdena (Joe Biden). Oni su se, kako je navedeno u optužnici, svesno i namerno pridružili zaveri da se nezakonito promeni ishod izbora u Trampovu korist, prenosi Reuters.

U optužnici se navodi niz nedela koje su Tramp ili njegovi saradnici navodno počinili, uključujući lažno svedočenje poslanicima da je došlo do izborne prevare i pozivanje državnih zvaničnika da prekrše svoju zakletvu menjajući izborne rezultate. Istovremeno, Tramp prednjači u trci za nominaciju Republikanske stranke za predsedničke izbore 2024. godine.

  • SHALIMAR

    15.8.2023 #1 Author

    Pokusavaju na sve nacine da ga uniste,smeta im…

    Odgovori

  • SENSEI

    16.8.2023 #2 Author

    Od svih američkih predsednika najviše se o Trampu piše

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...