TRAMPOV EKONOMSKI SAVETNIK OPTIMISTA Amerika je na putu oporavka

NovacSvetVesti

15.6.2020 14:10 Autor: Vladimir Jokanović 0

TRAMPOV EKONOMSKI SAVETNIK OPTIMISTA Amerika je na putu oporavka TRAMPOV EKONOMSKI SAVETNIK OPTIMISTA Amerika je na putu oporavka
Glavni ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kudlou (Larry Kudlow) ocenio je da je američka ekonomija u fazi oporavka od posledica pandemije korona virusa, koja... TRAMPOV EKONOMSKI SAVETNIK OPTIMISTA Amerika je na putu oporavka

Glavni ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kudlou (Larry Kudlow) ocenio je da je američka ekonomija u fazi oporavka od posledica pandemije korona virusa, koja je dovela do gubitka miliona radnih mesta širom SAD. „Verujem da smo na putu oporavka. 2021. biće solidna godina“, rekao je Kudlou.

On je naveo da će nedeljna kompenzacija od 600 dolara, koju federalna vlada obezbeđuje za više od 40 miliona građana bez zaposlenja prestati da se isplaćuje na kraju jula, kao što je predviđeno. „Plaćamo ljudima da ne rade. U nekim slučajevima reč je o većim iznosima nego što su bile njihove zarade“, kazao je zvaničnik Bele kuće za CNN, prenosi Tanjug.  

Kudlou je ukazao da je takav vid pomoći bio smislen u ranim fazama pandemije korona virusa, kada je mnogo poslova stalo, ali da se sada, kako je naglasio, ekonomija oporavlja. Prema njegovim rečima predsednička administracija Donalda Trampa (Donald Trump) predviđa neku vrstu bonusa za povratak na posao otpuštenih radnika, ali bi to bilo manje od nedeljne naknade za nezaposlene.

Neki od članova Kongresa predložili su da bi jednokratna suma povratnicima na posao mogla da iznosi 1.200 dolara, podseća Glas Amerike. Kudlou je istakao da bi povećanje broja obolelih od Covid-19 moglo da oteža ekonomski oporavak. On je savetovao građanima da se u potpunosti pridržavaju epidemioloških mera, da se fizički distanciraju i da nose maske tamo gde je to propisano i potrebno.

SAD prednjače u svetu po broju registrovanih slučajeva zaraze korona virusom, sa više od dva miliona obolelih i više od 115.000 preminulih. Zvanična stopa nezaposlenosti u SAD u maju iznosila je 13,3 odsto. Mnogi zvaničnici tvrde da je mesečni izveštaj objavljen sa greškom – i da bi taj procenat trebalo da iznosi 16,4 odsto.

Od sredine marta oko je 45 miliona američkih građana podnelo je zahtev za isplatu naknade nezaposlenima, što je više od četvrtine americke radne snage. Prema proceni FED stopa nezaposlenosti će pasti na 9,3 odsto do kraja 2020. a  do kraja 2021. će biti 6,5 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...