Dobre prognoze za tržišta Kine i SAD

U ovoj godini pad prodaje automobila u Evropi

AutomobiliInvesticijeLifestyleSvet

16.1.2023 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U ovoj godini pad prodaje automobila u Evropi U ovoj godini pad prodaje automobila u Evropi
Ponuda automobila će ove godine biti veća dok električnim automobilima, međutim, preti pad potražnje. Izgledi za nemačke proizvođače automobila na tržištu u 2023. godini... U ovoj godini pad prodaje automobila u Evropi

Ponuda automobila će ove godine biti veća dok električnim automobilima, međutim, preti pad potražnje.

Izgledi za nemačke proizvođače automobila na tržištu u 2023. godini nisu ružičasti. Direktor privatnog instituta Centre Automotive Research (CAR) u Duisburgu Ferdinand Dudenhofer (Ferdinand Dudenhöffer) smatra da je predstoji „tužna slika“ kada je reč o prodaji automobila u Evropi.

Liste porudžbina su još uvek prilično duge, ali prema Dudenhoferovoj analizi višak kupovine novih automobila zabeležen je samo zato što su lanci snabdevanja bili poremećeni, pa su nedostajali važni delovi, piše SEEbiz.

“Uporedo sa merama zatvaranja tokom pandemije razvila se posebna situacija – svi proizvođači proizveli su manje automobila nego što je prvobitno planirano, pa se smanjila ponuda u celom svetu. Ono što je proizvedeno prodato je sa velikim maržama. Visoki popusti, koji su bili uobičajeni u industriji, više nisu postojali. Ali tome će doći kraj ove godine”, rekao je Dudenhofer.

On dodaje da će se liste narudžbina skratiti, pa će kupci biti traženi. Inflacija i visoke cene energenata, ali i recesija će usporiti kupovinu automobila.

Dudenhofer smatra da će Evropa biti gubitnik, pa prognozira mali rast kupovine novih automobila u Nemačkoj, ali očekuje pad prodaje u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, kao i u Rusiji kao „poseban slučaj“ tokom 2023. godine.

S druge strane, očekuje povećanje broja prodatih automobila u Aziji i Severnoj Americi. Naime, Kina i Sjedinjene Američke Države pokrenule su programe za oživljavanje privrede koji bi mogli biti dobri i za automobilsku industriju.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) donela je Zakon o smanjenju inflacije, koji predviđa državne izdatke od 430 milijardi dolara u peridou od deset godina. Između ostalog, američka vlada svakom kupcu električnog automobila obećava smanjenje poreza od 7.500 dolara, ako je automobil proizveden u SAD.

Slična pravila važe i za sve ostale grane, a ove mere usmerene su uglavnom na Kinu. Međutim, Udruženje nemačkih bankara procenjuje da zakon nije dovoljno jasan da bi mogao isključiti i proizvođače automobila iz Nemačke, koji bi tada morali da otvaraju proizvodne pogone u SAD.

 • GOCA BG

  16.1.2023 #1 Author

  Automobili ce de kupovati ako budu imali delove da ih sklope…

  Odgovori

 • TATJANA

  17.1.2023 #2 Author

  Mogu da ih izvuku Kina, SAD i jos koja zemlja

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.