Korona virus hara Kinom

U provinciji Henan zaraženo 90 odsto stanovnika

Svet

10.1.2023 10:19 Autor: Vladimir Jokanović 3

U provinciji Henan zaraženo 90 odsto stanovnika U provinciji Henan zaraženo 90 odsto stanovnika
Oko 90 odsto stanovnika Henana, treće najnaseljenije kineske provincije, zaraženo je korona virusom, saopštili su tamošnji zdravstveni zvaničnici. Reč je o 88,5 miliona zaraženih.... U provinciji Henan zaraženo 90 odsto stanovnika

Oko 90 odsto stanovnika Henana, treće najnaseljenije kineske provincije, zaraženo je korona virusom, saopštili su tamošnji zdravstveni zvaničnici. Reč je o 88,5 miliona zaraženih.

Kina se bori sa najvećim porastom broja slučajeva zaraze virusom nakon što je u decembru odustala od politike nulte tolerancije na Covid-19. Napuštanju politike nulte tolerancije prethodili su protesti protiv obaveznog karantina i maovnih testiranja, prenosi BBC.

Zvaničnici nisu precizirali u kom vremenskom periodu je došlo do inficiranja desetina miliona građana Henana, ali budući da je politika nulte tolerancije svela broj slučajeva na minimum, veruje se da je velika većina ljudi zaražena u poslednjih nekoliko nedelja.

Broj zaraženih u Henanu navodno je dostigao vrhunac 19. decembra, nakon čega se beleži njihov kontiniurani pad. Brojke u provinciji Henan u suprotnosti su da podacima centralne vlade, prema čijim je zvaničnim podacima u celoj Kini zaraženo oko 120.000 osoba, a preminulo je njih 30.

Drugi lokalni i pokrajinski zvaničnici takođe su iznosili podatke koji se veoma razlikuju od onih koje objavljuju centralne vlasti. Visoki zdravstveni zvaničnik u lučkom gradu Ćingdao izvestio je uoči Nove godine da svakodnevno ima oko 500.000 novozaraženih, ali su ovi podaci uklonjeni iz medijskih izveštaja.

Peking je ukinuo obavezni karantin za sve međunarodne dolaske i otvorio granicu sa Hong Kongom, a broj predprazničnih putovanja unutar zemlje meri se desetinama miliona. Očekuje se da će broj zaraženih rasti tokom proslave lunarne Nove godine kasnije ovog meseca, a očekuje se više od dve milijarde pojedinačnih putovanja u tom periodu.

  • CUPKA

    10.1.2023 #1 Author

    Pocelo je opet. Bogu hvala da karantina nece biti i da se nece uvoditi testovi i zatvarati granice.

    Odgovori

  • TATJANA

    11.1.2023 #2 Author

    Nije trebalo ukidati politiku nulte tolerancije

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.1.2023 #3 Author

    To ce se uskoro prosiriti u celom svetu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...