Očekuje se promena odluke Evropske unije

Testiranje za putnike iz Kine uskoro obavezno

EUVesti

4.1.2023 14:10 Autor: Vladimir Jokanović 6

Testiranje za putnike iz Kine uskoro obavezno Testiranje za putnike iz Kine uskoro obavezno
Očekuje se da će zemlje Evropske unije u roku od nekoliko dana uvesti obavezno testiranje na Covid-19 za putnike iz Kine. Testiranja bi se... Testiranje za putnike iz Kine uskoro obavezno

Očekuje se da će zemlje Evropske unije u roku od nekoliko dana uvesti obavezno testiranje na Covid-19 za putnike iz Kine. Testiranja bi se obavljala pre polaska za Evropu, kako bi se sprečilo širenje korona virusa iz Kine.

„Velika većina“ od 27 članica EU zatražila je to u utorak na sastanku u Briselu, saopštila je Evropska komisija, prenosi Financial Times. Tri zemlje, Francuska, Španija i Italija već su najavile kontrolu posetilaca iz Kine, koji će morati da prilože dokaz o vakcinaciji ili o negativnom testu na Covid-19.

Evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides rekla je da će se na hitnom sastanku u sredu doneti konačna odluka i da su se evropske zemlje „približile“ dogovoru o zahtevu za testiranje pre polaska. „Jedinstvo ostaje naše najjače oružje protiv korona virusa“, rekla je komesarka.

Komitet za zdravstvenu bezbednost država članica EU izradio je nacrt mišljenja u kojem se preporučuje nekoliko mera. Pored tesitiranja, to uključuje preporuku nošenja maski na letovima iz Kine, kao i monitoring otpadnih voda iz aviona i pojačan nadzor na aerodromima.

Evropske vlade oštro su promenile kurs nakon što je prošle nedelje na sastanku istog komiteta odbačena ideja o testiranju putnika pre leta. Ovu meru predložila je Italija nakon što je testiranjima u Milanu otkriveno da je više od polovine putnika iz Kine bilo zaraženo korona virusom.

 • GOCA BG

  4.1.2023 #1 Author

  Kinezi su do te mere rigorozni da nije postojala mogucnost da se bilo koji putnik ukrca u avion bez testiranja,a sada se pojavljuju putnici iz Kine koji su pozitivni?!Sve je ovo politicki…

  Odgovori

 • TATJANA

  6.1.2023 #2 Author

  Političke igre

  Odgovori

 • LUKA

  8.1.2023 #4 Author

  Sprema se novi soj korone politicki

  Odgovori

 • BOJANA

  10.1.2023 #5 Author

  Da li će sada sa novom koronom da „nestane“ rat i ova inflacija?

  Odgovori

 • Coka13

  23.1.2023 #6 Author

  Ove političke igre postaju presmešne već. I naravno udaraju po nedužnim ljudima. Divota.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...