Potpuni zaokret Pekinga u politici prema Covid-19

Kina ukida obavezan karantin za putnike iz inostranstva

Svet

27.12.2022 08:59 Autor: Vladimir Jokanović 3

Kina ukida obavezan karantin za putnike iz inostranstva Kina ukida obavezan karantin za putnike iz inostranstva
Kina od 8. januara ukida obavezu odlaska u karantin za dolazne putnike, što bi trebalo da znači izlazak zemlje iz trogodišnje samoizolacije i napuštanje... Kina ukida obavezan karantin za putnike iz inostranstva

Kina od 8. januara ukida obavezu odlaska u karantin za dolazne putnike, što bi trebalo da znači izlazak zemlje iz trogodišnje samoizolacije i napuštanje politike nulte tolerancije korona virusa koja je potresla ekonomiju i izazvala istorijsko nezadovoljstvo javnosti.

Od putnika koji budu stizali u Kinu iz inostranstva tražiće se negativan rezultat testa na Covid-19 ne stariji od 48 sati, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija, prenosi Bloomberg.

Do sada je važila obaveza osam dana izolacije, od čega pet u određenom karantinskom hotelu, a zatim još tri dana kod kuće.

Vlada je saopštila da će olakšati proces podnošenja vize za strance koji putuju u Kinu, bilo da je reč o poslovnim putovanjima, studijima, porodičnim okupljanjima ili turističkim putovanjima, koja su praktično prekinuta pre nepune tri godine. Sadašnja ograničenja za broj međunarodnih letova između Kine i ostatka sveta takođe se ukidaju.

„Naš prioritet sada treba da se promeni sa prevencije i kontrole infekcije na lečenje u cilju osiguranja zdravlja, sprečavanja teških bolesti i omogućavanje stabilne i uredne tranzicije dok prilagođavamo naš odgovor na Covid-19“, saopštili su u utorak kineski zdravstveni zvaničnici.

Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti takođe bi mogao da smanji učestalost prjavljivanja slučajeva zaraze korona virusom i da uvede mesečne umesto dnevnih izveštaja.

Kineske akcije nastavile su da rastu drugi dan zaredom, a indeks CSI 300 ojačao je u utorak za 0,9 odsto. Porasle su i akcije turističkih kompanija u Japanu i Južnoj Koreji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...