Širenje zaraze korona virusa iz Kine na Evropu

EU odbacila predlog Italije za testiranjem putnika na Covid-19

EU

30.12.2022 09:50 Autor: Vladimir Jokanović 1

EU odbacila predlog Italije za testiranjem putnika na Covid-19 EU odbacila predlog Italije za testiranjem putnika na Covid-19
Evropska unija odbacila je zahtev Italije da ponovo uvede ograničenja putovanja za dolaske iz Kine, dok prestonice širom sveta imaju različite pristupe rastućem broju... EU odbacila predlog Italije za testiranjem putnika na Covid-19

Evropska unija odbacila je zahtev Italije da ponovo uvede ograničenja putovanja za dolaske iz Kine, dok prestonice širom sveta imaju različite pristupe rastućem broju zaraženih korona virusom u toj zemlji.

Zvaničnici EU na sastanku u četvrtak nisu podržali poziv italijanske premijerke Đorđe Meloni (Giorgia Meloni) da EU kolektivno prati potez Rima da testira sve putnike na avionskim letovima iz Kine, kao odgovor na iznenadnu odluku Pekinga da ukine politiku nulte tolerancije na Covid-19, prenosi Financial Times.

Meloni je upozorila Brisel da bi obavezno testiranje u Italiji, najavljeno u sredu, bilo „neefikasno ako se ne prati na evropskom nivou“, kao i da bi Italija želela da se „Evropa kreće u tom pravcu“.

Francuska, Nemačka i druge zemlje EU, međutim, tvrde da situacija ne opravdava promenu njihove nacionalne politike prema Covid-19.

Evropska komisija navela je da je varijanta BF.7 Omikron, koja preovladava u Kini već prisutna u Evropi. Komitet EU za zdravlje i bezbednost, sastavljen od zvaničnika država članica, složio se da je koordinacija na prekogranične pretnje ključna, kao i da će razgovori biti nastavljeni.

Italija je saopštila da je 52 odsto putnika na letovima iz Kine za Milano posle Božića bilo pozitivno na korona virus. Ogroman porast inficiranih putnika iz Kine naveli su SAD da zahtevaju negativne rezultate testova za pridošle, kao i Japan, Indija i Tajvan.

Akcije u Aziji i Evropi pale su u četvrtak jer su investitori zabrinuti zbog uticaja širenja zaraze na globalnu ekonomiju.

  • CUPKA

    30.12.2022 #1 Author

    Pa stvarno bi bilo apsurdno da opet uvedu mere testiranja na kovid.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...