Nestašica zapadnih modela automobila na tržištu

U Rusiji se najbolje prodaje Lada

AutomobiliLifestyleSvet

6.2.2023 19:04 Autor: Vladimir Jokanović 8

U Rusiji se najbolje prodaje Lada U Rusiji se najbolje prodaje Lada
Tržište automobila u Rusiji oslabilo je u januaru za 63,1 odsto, saopštila je Asocijacija evropskih preduzeća (AEB), zvanično predstavništvo stranih investitora u Rusiji. Više... U Rusiji se najbolje prodaje Lada

Tržište automobila u Rusiji oslabilo je u januaru za 63,1 odsto, saopštila je Asocijacija evropskih preduzeća (AEB), zvanično predstavništvo stranih investitora u Rusiji. Više od polovine prodatih automobila bilo je marke Lada.

Situacija u većoj meri odražava krizu snabdevanja i prodaje marki koje nisu iz Kine. Pored toga, statistika ne uzima u obzir kineski Chery koji je prema prošlogodišnjim podacima zauzeo oko osam odsto tržišta, prenosi Komersant.

Prodaja putničkih automobila i lakih komercjalnih vozila u Rusiji pala je u januaru na 32.500 komada, što je pad za 63,1 odsto. Januar je tradicionalno loš za prodaju automobila, ali ove godine situaciju pogoršava nedostatak ponude na tržištu. Samo kineski i domaći brendovi imaju stabilne zalihe, dok su zalihe evropskih, japanskih i korejskih marki iscrpljene, zbog sankcija.

Lada ostaje lider na tržišti, a njena prodaja bila je za tri odsto niža nego prošle godine, 17.500 komada. Kao rezultat toga, vozila kompanije AvtoVAZ, koja proizvodi Ladu, činila je 53,7 procenata ukupnog obima tržišta. Drugi je kineski Haval, a na trećem mestu po prodaji u januaru je Geeli, takođe kineska marka.

Ruski GAZ smanjio je prodaju za 32 odsto na 1,8 hiljada vozila, a uvek dobro prodavana KIA zabeležila je pad prodaje za 89 odsto, a 1,4 hiljade automobila. Među onima koji su uspeli u prošlom mesecu da prodaju više od hiljadu automobila je i domaći UAZ, sa oko 1.200.

Rusko tržište automobila smanjilo se u prošloj godini za oko 59 odsto, na 690.000 vozila. AEB očekuje da će tokom tekuće godine tržište porasti za 12 odsto na 770.000 prodatih automobila.

  • Jovana24

    6.2.2023 #1 Author

    I to kakva Lada. sada…

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.2.2023 #2 Author

    Od pocetka rata prodaju samo domace,sto je i dobro,nema konkurencije i novac ostaje u drzavi…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    7.2.2023 #3 Author

    Rat utiče na odluke stanovništva i niko ne trci da kupuje novi automobil u ovako komplikovano političkoj situaciji.

    Odgovori

  • MAJA

    7.2.2023 #4 Author

    Lada je nazamenljiva

    Odgovori

  • roka

    7.2.2023 #5 Author

    za bolje i nisu … još malo pa će preći na magarca !!!

    Odgovori

  • MAJA

    7.2.2023 #6 Author

    To je potpuno očekivano

    Odgovori

  • N.N.

    8.2.2023 #7 Author

    Ocekivano

    Odgovori

  • Coka13

    13.2.2023 #8 Author

    I u ovakvoj situaciji oni sigurno ne kupuju neke starije modele, ne brinem ja za njih.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...