Sporazum belgijske Vlade i francuske kompanije Engie

Umesto zatvaranja, Belgija povećava kapacitete dva nuklearna reaktora

EUSvetU fokusu

10.1.2023 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Umesto zatvaranja, Belgija povećava kapacitete dva nuklearna reaktora Umesto zatvaranja, Belgija povećava kapacitete dva nuklearna reaktora
Vlada Belgije i francuska kompanija Engie postigli su sporazum o produžetku životnog veka nuklearnim reaktorima Doel 4 i Tihange 3 kako bi pomogli u... Umesto zatvaranja, Belgija povećava kapacitete dva nuklearna reaktora

Vlada Belgije i francuska kompanija Engie postigli su sporazum o produžetku životnog veka nuklearnim reaktorima Doel 4 i Tihange 3 kako bi pomogli u ublažavanju tekuće energetske krize, objavio je portal Euractiv.com.

Nuklearni reaktori Doel 4 i Tihange 3 – najnoviji nuklearni reaktori u Belgiji – trebalo je da prestanu sa radom 1. jula 2025. i 1. septembra 2025. godine, u skladu sa belgijskim zakonom o nuklearnom povlačenju iz 2003. godine.

Međutim, nakon višemesečnih diskusija o produženju rada, doneta je odluka da se životni vek oba reaktora produži za deset godina – od 2026. godine, što je, prema oceni premijera Belgije Aleksandra de Krua (Alexander de Croo), važna odluka za energetsku bezbednost.

„Prvo, zahvaljujući ovoj odluci odmah mogu da počnu radovi na dogradnji dva najnovija reaktora. Drugo, ovom odlukom vraćamo svoju energetsku sudbinu u svoje ruke“, rekao je De Kru na konferenciji za novinare a preneo Euractiv.com.

Cilj povećanja kapaciteta reaktora kako bi mogli da rade narednih 10 godina je sprečavanje nestašice električne energije u Belgiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...