UPRKOS DOGOVORU RUSIJE I SAUDIJSKE ARABIJE Cena nafte opet u padu

SvetVesti

10.4.2020 11:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

UPRKOS DOGOVORU RUSIJE I SAUDIJSKE ARABIJE Cena nafte opet u padu UPRKOS DOGOVORU RUSIJE I SAUDIJSKE ARABIJE Cena nafte opet u padu
Uprkos dogovoru o ograničenju proizvodnje nafte, koji su u četvrtak postigle Saudijska Arabija i Rusija, cena nafte je u padu, jer je nemir na... UPRKOS DOGOVORU RUSIJE I SAUDIJSKE ARABIJE Cena nafte opet u padu

Uprkos dogovoru o ograničenju proizvodnje nafte, koji su u četvrtak postigle Saudijska Arabija i Rusija, cena nafte je u padu, jer je nemir na naftnom tržištu zbog ogromnog pada globalne potrošnje prevagnuo u odnosu na ovaj pokušaj stabilizacije tržišta.

Iako su Rusi i Saudijci usaglasili stavove na onlajn sastanku OPEC+ i Rusije, činjenica da su se razgovori odužili do tri ujutro u petak, kao i da je Meksiko bez dogovora napustio sastanak, učinili su da neizvesnost ostane ključni faktor naftne krize. Naime, zemlje organizacije OPEC+ ne žele da smanje proizvodnju ukoliko na to ne bude pristao i Meksiko, prenosi FT.

Prema informacijama više američkih medija, Meksiko neće promeniti odluku na onlajn sastanku ministara energetike država G20, koji je na programu u petak. Rusija i Saudijska Arabija, kao najveći svetski proizvođači nafte, postigle su dogovor o smanjenju produkcije na oko 8,5 miliona barela dnevno, dok bi ostale zemlje smanjile proizvodnju za oko 23 odsto. Sve osim Meksika, koji je ponudio smanjenje za 100.000 barela dnevno, umesto traženih 400.000.

Sirovom naftom marke Brent u petak se trgovalo po ceni 31,48 dolara za barel, dok je njena cena u četvrtak bila 34,1 dolar, a cena nafta WTI u petak je pala je na 22,76 dolara za barel sa 26,60 prethodnog dana.

Američke banke Goldman Sachs i UBS prognoziraju da čak ni krupni rezovi u proizvodnji neće biti dovoljni i predviđaju da bi cena nafte mogla opet da padne na 20 dolara po barelu. „Nema dileme da je veličina šoka u potražnji jednostavno prevelika za koordinirano smanjenje ponude“, navedeno je u izjavi Goldman Sachs. Prema navodima britanskog Guardiana potražnja za benzinom u SAD pala je 48 odsto u tronedeljnom periodu do 3. aprila.

Meksiko pristao na dogovor posle intervencije Trampa

Meksiko je pristao na dogovor o smanjenju proizvodnje nafte, rekao je u petak meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, posle „intervencije“, odnosno razgovora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom (Donald Trump). Ipak, ostalo je nerazjašnjeno da li je Saudijska Arabija prihvatila ovaj dogovor. Prema rečima Obradora, sporazum je prihvatljiviji od onoga da Meksiko smanji produkciju za 400.000 barela dnevno, preneo je Bloomberg.

Istovremeno u Kremlju je potvrđeno da ruski predsednik Vladimir Putin smatra da je sporazum u formatu OPEC+ u potpunosti dogovoren i smatra ga „veoma pozitivnim“. Međutim, neki delegati iz zemalja OPEC naveli su da im nisu poznati uslovi sporazuma na koji je pristao meksički lider. Ipak, Tramp je kasnije u petak rekao da se sa Obradorom dogovorio da Meksiko ograniči dnevnu proizvodnju na 100.000 barela dnevno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...