Primećen značajan rast kupovine polovnih tankera

Zabrinutost zbog širenja ruske „flote u senci“ za transport gasa

Svet

23.7.2024 14:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

Zabrinutost zbog širenja ruske „flote u senci“ za transport gasa Zabrinutost zbog širenja ruske „flote u senci“ za transport gasa
Značajno povećanje kupovine polovnih tankera za prevoz tečnog prirodnog gasa (TPG) kompanija registrovanih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izazvalo je zabrinutost Zapada da Rusija možda... Zabrinutost zbog širenja ruske „flote u senci“ za transport gasa

Značajno povećanje kupovine polovnih tankera za prevoz tečnog prirodnog gasa (TPG) kompanija registrovanih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izazvalo je zabrinutost Zapada da Rusija možda gradi „flotu u senci“ za transport TPG-a.

Konsultantska firma za procenu rizika Windward, otkrila je da su od drugog kvartala prošle godine kompanije registrovane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kupile više od 50 LNG tankera. To je znatno povećanje u odnosu na povremene kupovine TPG tankera pre 2023. godine, prenosi OilPrice.

Izveštaj je takođe citirao podatke sa platforme za monitoring globalne trgovine Kpler, čija je jedinica za rizike i usklađenost saopštila da nagli porast akvizicija TPG tankera može da ukazuje na „složenu mrežu pomorskih operacija potencijalno povezanih sa ruskim interesima“. Kompanija za praćenje brodova je rekla da neki od TPG tankera koji su promenili vlasništvo u protekloj godini trenutno prolaze rutama koje se obično koriste za transport ruskog gasa na međunarodna tržišta.

Ruski TPG bio je poslednja energetska roba koja je postala meta sankcija Evropske unije, delom zbog nastavka i politički nezgodne zavisnosti EU od te robe. Zapravo, Evropa je ranije ove godine otkrivena kao najveći kupac ruskog TPG-a, navodi Financial Times.

Ipak, to nije sprečilo EU da uvede sankcije na ruski TPG krajem juna, u cilju ograničavanja sposobnosti Rusije da zarađuje od prodaje svog tečnog gasa. Sankcije su uključivale zabranu reeksporta ruskog TPG-a u treće zemlje preko evropskih luka, kao i zabranu novih investicija i pružanja tehnologije za ruske TPG projekte.

Sankcije, koje su dodate američkim sankcijama uvedenim prošle godine, počele su da pogađaju projekat Arctic TPG 2 ruske kompanije Novatek, sa stranim partnerima koji se povlače i povlače svoje obaveze za preuzimanje. Nakon toga, Novatek je morao da smanji ovogodišnju proizvodnju u postrojenju Arctic TPG 2.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.