Pismo direktora Meta Platforms američkom Kongresu

Zakerberg žali zbog cenzure Facebooka tokom pandemije

SvetU fokusu

27.8.2024 12:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Zakerberg žali zbog cenzure Facebooka tokom pandemije Zakerberg žali zbog cenzure Facebooka tokom pandemije
Izvršni direktor kompanije Meta Platforms, Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg) rekao je da su visoki zvaničnici iz administracije američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) vršili... Zakerberg žali zbog cenzure Facebooka tokom pandemije

Izvršni direktor kompanije Meta Platforms, Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg) rekao je da su visoki zvaničnici iz administracije američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) vršili pritisak na njegovu društvenu mrežu da cenzuriše sadržaj o Covid-19 tokom pandemije, dodajući da bi se suprotstavio takvom pritisku ako bi se ponovio.

U pismu datiranom 26. avgusta, Zakerberg je obavestio Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma SAD da žali što nije ranije progovorio o ovom pritisku, kao i zbog nekih odluka koje je kompanija kao vlasnik Facebooka, Instagrama i WhatsAppa donela u vezi sa uklanjanjem određenog sadržaja, prenosi Reuters.

„Tokom 2021. godine, visoki zvaničnici iz Bajdenove administracije, uključujući Belu kuću, više meseci su vršili pritisak na naše timove da cenzurišu određeni sadržaj u vezi sa pandemijom COVID-19, uključujući humor i satiru, i izražavali su veliko nezadovoljstvo našim timovima kada se nismo složili,“ napisao je Zakerberg u pismu, koje je Odbor za pravosuđe objavio na svojoj Facebook stranici.

„Verujem da je pritisak vlade bio pogrešan i žalim što nismo glasnije govorili o tome. Takođe mislim da smo doneli neke odluke koje, sa prednošću retrospektive i novih informacija, danas ne bismo doneli“, naveo je Zakerberg u pismu koje je bilo upućeno Džimu Džordanu, predsedniku odbora i republikancu.

U svom postu na Facebooku, odbor je nazvao pismo „velikom pobedom za slobodu govora“ i rekao da je Zakerberg priznao da je „Facebook cenzurisao Amerikance“. U pismu je Zakerberg takođe istakao da neće davati nikakve doprinose za podršku izborne infrastrukture na ovogodišnjim predsedničkim izborima kako ne bi „igrao ulogu ni na jedan način“ u novembarskom glasanju.

Tokom prošlih izbora, koji su održani 2020. godine tokom pandemije, milijarder je putem inicijative Chan Zuckerberg, svoje filantropske organizacije koju vodi sa suprugom, doprineo sa 400 miliona dolara za podršku izbornoj infrastrukturi, a taj potez izazvao je kritike i tužbe nekih grupa koje su tvrdile da je bio pristrasan, jer je ključno pomogao izbor Bajdena za predsednika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.