SVETSKE CENE HRANE NAJVIŠE ZA POSLEDNJIH ŠEST GODINA Najveće poskupljenje beleže ulja, žitarice i šećer

AgrobiznisBiznisSvetVesti

4.12.2020 13:59 Autor: Ljiljana Begović 2

SVETSKE CENE HRANE NAJVIŠE ZA POSLEDNJIH ŠEST GODINA Najveće poskupljenje beleže ulja, žitarice i šećer SVETSKE CENE HRANE NAJVIŠE ZA POSLEDNJIH ŠEST GODINA Najveće poskupljenje beleže ulja, žitarice i šećer
Svetske cene prehrambenih proizvoda zabeležile su nagli međugodišnji rast u novembru, dostigavši skoro šestogodišnji maksimum. Indeks cena na mesečnom nivou ostvario najoštriji skok od... SVETSKE CENE HRANE NAJVIŠE ZA POSLEDNJIH ŠEST GODINA Najveće poskupljenje beleže ulja, žitarice i šećer

Svetske cene prehrambenih proizvoda zabeležile su nagli međugodišnji rast u novembru, dostigavši skoro šestogodišnji maksimum. Indeks cena na mesečnom nivou ostvario najoštriji skok od jula 2012. godine, prema novom izveštaju agencije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Prema podacima FAO, indeks svetskih cena hrane je uzleteo prošlog meseca za 3,5 odsto na 105 poena u odnosu na 101 bod u oktobru. Ovo je najviši nivo FAO indeksa od decembra 2014. godine, koji prati mesečne promene cena u korpi pet elementarnih proizvoda – žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera.

Najveći skok zabeležile su cene biljnog ulja, s rastom od čak 14,5 odsto u odnosu na prethodni mesec, usled skoka cena palminog ulja.

Cene žitarica su skromnije povećane, za 2,5 procenata na mesečnom nivou, mada su za skoro 20 procenata iznad prošlogodišnjeg nivoa.

Pšenica je poskupela zbog „smanjenih procena žetve“ u Argentini, a cene kukuruza su delimično porasle usled prognoziranog nižeg roda u Sjedinjenim Američkim Državama i Ukrajini. Cene pirinča su ostale stabilne.

Foto: Pixabay.com

Meso i mlečni proizvodi su zabeležili porast cena od po 0,9 odsto u odnosu na oktobar. U poređenju sa novembrom 2019. godine, cene mesa su pale za 13,7 odsto, ali su na mesečnom nivou poskupeli i govedina i ovčetina i svinjetina, napominje FAO.

Zabrinutost zbog potencijalnog manjka globalne proizvodnje šećera usled loših izgleda za rod u Evropskoj uniji, Rusiji i Tajlandu, cene ove namirnice su porasle za 3,3 procenta.

Indeks mlečnih proizvoda popeo se za 0,9 odsto na najviši nivo u poslednjih skoro 18 meseci, delimično podstaknut jačanjem cena maslaca i sira.

Foto: Pixabay.com

„Pandemija pogoršava i intenzivira ionako krhku situaciju koju uzrokuju sukobi, štetočine i vremenske neprilike, poput nedavnih uragana u Centralnoj Americi i poplava u Africi“, navodi agencija.

FAO ističe da je za 45 zemalja, od kojih su 34 u Africi, i dalje potrebna spoljna pomoć kako bi obezbedile dovoljno hrane.

 • Stefan

  4.12.2020 #1 Author

  Sve je poskupelo

  Odgovori

 • Tina

  6.12.2020 #2 Author

  To su ipak osnovne zivotne namirnice i zabrinjavajuci je rast njihove cene

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...