NASTAVAK LOŠE NEDELJE NA SVETSKIM BERZAMA

Svi glavni indeksi gube vrednost zbog straha od inflacije

BerzaNovacSvetVesti

19.5.2021 18:50 Autor: Vladimir Jokanović 0

Svi glavni indeksi gube vrednost zbog straha od inflacije Svi glavni indeksi gube vrednost zbog straha od inflacije
Vrednosti akcija na američkoj berzi opadaju treći dan za redom, a u tome prednjače akcije tehnoloških kompanija. Loše trgovanje akcijama može se objasniti strahom... Svi glavni indeksi gube vrednost zbog straha od inflacije

Vrednosti akcija na američkoj berzi opadaju treći dan za redom, a u tome prednjače akcije tehnoloških kompanija. Loše trgovanje akcijama može se objasniti strahom od inflacije i neizvesnošću sa kojom se očekuje najnoviji izveštaj FED, nakon kojeg će biti jasniji budući trend američke monetarne politike i ekonomskog oporavka.

Nasdaq je u sredu izgubio 0,9 odsto vrednosti do njujorškog podneva, a S&P500 oslabio je za 1,07 odsto. Vrednost industrijskog Dow Jones indeksa pala je za 1,19 procenata. Nestabilnost i neizvesnost na berzanskom tržištu tokom maja umanila je vrednost indeksa S&P500 za ukupno 1,3 odsto, a Nasdaq je u istom mesecu oslabio za 4,7 procenata, prenosi Yahoo Finance.

Glavni američki berzanski indeksi završili su sesiju u utorak na nižim vrednostima, jer je zabrinutost zbog povišenog inflatornog rizika prevagnulo u odnosu na zadovoljstvo zbog snaženja zarade u maloprodaji. Podaci o zaposlenosti takođe su bili slabiji od očekivanih.

Tržište kriptovaluta takođe je imalo loš dan, pri čemu je Bitcoin oslabio za više od 17 odsto, padajući niže od 38.000 dolara, što je njegova najniža vrednost od februara, dok je Ethereum izgubio 21 odsto vrednosti. Nalet nestabilnosti na tržištu digitalnog novca usledio je nakon što je Narodna banka Kine saopštila da se kriptovalute ne mogu koristiti za plaćanja.

Slab dan zabeležen je i na berzama u Aziji i Evropi. Japanski Nikkei oslabio je za 1,3 procenta, a australijski S&P/AKS200 izgubio je oko dva odsto vrednosti. Panevropski indeks Stoxx 600 oslabio je za 1,8 procenata. Akcije kompanije Alphabet (Google) oslabile su za 1,2 odsto, dok su akcije kompanije Microsoft izgubile 0,9 procenata vrednosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...