Ministarstvo kulture i informisanja daje podršku razvoju domaće produkcije

Svi konkursi za finansiranje i sufinansiranje kinematografije

InvesticijeKulturaLifestyleNovacSrbijaVesti

11.2.2022 17:13 Autor: Julijana Vincan 3

Svi konkursi za finansiranje i sufinansiranje kinematografije Svi konkursi za finansiranje i sufinansiranje kinematografije
Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je kalendar javnih konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za tekuću godinu. Za sada nije naglašeno koliko... Svi konkursi za finansiranje i sufinansiranje kinematografije

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je kalendar javnih konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za tekuću godinu. Za sada nije naglašeno koliko je sredstava opredeljeno u ove svrhe, niti do kada su rokovi za prijavu i kako se ista vrši.

Kako je naglašeno na sajtu resornog ministarstva, u februaru će biti raspisan javni konkurs za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova, zatim proizvodnje studentskih završnih filmova, proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom, kao i distribucije domaćih filmova u bioskopima.

Najavljeno je i da će u martu biti raspisan javni konkurs za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova. U tom mesecu se, prema podacima resornog ministarstva, može očekivati i prijavljivanje za sufinansiranje žanrovski određenih domaćih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom (komercijalni repertoarski film), kao i za sufinansiranje razvoja projekata domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova.

Mogućnost za sufinansiranje proizvodnje u martu će dobiti i domaći eksperimentalni filmovi i video art. U istom mesecu najavljen je i javni konkurs za finansiranje unapređenja i razvoja filmskih scenarija, kao i za sufinansiranje proizvodnje domaćih kratkometražnih igranih filmova.

Mart je dobar mesec za stvaraoce u filmskoj industriji, jer će mogućnost za sufinansiranje proizvodnje biti omogućena i za domaće dugometražne i kratkometražne dokumentarne filmove, kao i manjinskim koprodukcijama.

Konkurs za preddigitalizaciju i digitalizaciju najavljen je takođe u martu, kao i javni konkursi za sufinansiranje proizvodnje kratkih animiranih filmova i samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma.

Ulaz u Ministarstvo kulture i informisanja
Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Jun je, što se konkursa za novčanu podršku tiče, rezervisan za stimulaciju učestvovanja domaćih filmova na inostranim festivalima, zatim bioskopskog prikazivanja domaćih filmova, gledanosti, distribucije uopšte i distribucije domaćih filmova u bioskopima.

U julu je resorno ministarstvo najavilo raspisivanje konkursa za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova za decu i omladinu, zatim za sufinansiranje razvoja projekta dugometražnog igranog i dokumentarnog filma, kao i za sufinansiranje proizvodnje domaćih kratkometražnih igranih filmova.

Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova i finansiranje unapređenja i razvoja filmskih scenarija najavljeni, nalaze se u kalendaru Ministarstva kulture za jul. U ovom mesecu biće raspisan i javni konkurs za sufinansiranje razvoja projekata domaćih dugometražnih animiranih filmova.

Restorno ministarstvo najavilo je za jul i raspisivanje konkursa za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih i kratkometražnih dokumentarnih filmova, kao i za sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija.

  • ZORICA.S

    11.2.2022 #1 Author

    Domaca produkcija je pislednjih godina bas u poslu,treba ulagati u kinematografiju,samo napred!

    Odgovori

  • ZVE84

    12.2.2022 #2 Author

    Dobro su se setili…. Samo da se ne olupa o glavu mestima za kulturu…..

    Odgovori

  • VERA

    16.2.2022 #3 Author

    Rekao i oredonom odlikovan Dzoni Dep da će sa Kustom da snim ovde filmove. Ionako malo malo pa kamioni sa onim njihovim skalamerijama svake nedelje petljaju i snimaju. Nadamo se i novim priznanjima za domaće filmove. Glumce imamo vrhunske a i reditelje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...