učešće cene tog osiguranja u inflaciji nije beznačajno

Tabaković: Povećanje cene obaveznog auto-osiguranja urađeno bez konsultacija sa NBS

BankeSrbijaVesti

11.8.2022 17:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Tabaković: Povećanje cene obaveznog auto-osiguranja urađeno bez konsultacija sa NBS Tabaković: Povećanje cene obaveznog auto-osiguranja urađeno bez konsultacija sa NBS
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je u četvrtak da je odluka Udruženja osiguravača Srbije da podignu cenu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti,... Tabaković: Povećanje cene obaveznog auto-osiguranja urađeno bez konsultacija sa NBS

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je u četvrtak da je odluka Udruženja osiguravača Srbije da podignu cenu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, urađena bez konsultacije sa regulatorom, odnosno NBS, navodeći da je nedopustiva i da je centralna banka ne bi odobrila.

„To što je urađeno je nedopustivo, jer utiče na inflaciju. Reč je o obaveznom osiguranju i nije se moglo bez regulatora ići u takvu odluku, a mi je svakako ne bi odobrili, jer po našim podacima, postoji dovoljnost te premije i dovoljno mogućnosti da se isplaćuju štete i nije bilo potrebe da se za tim posegne“, kazala je Tabaković na konfernciji za novinare.

Na pitanje novinara da li će NBS nešto uraditi po tom pitanju i da li će se cena premije vratiti na stari nivo, ona je odgovorila da „po običaju u NBS prvo uradimo, pa onda saopštavamo“ i nije iznosila detalje.

„Vara se ko misli da će NBS to ćutke da posmatra“, kazala je Tabaković.

Guvernerka je istakla da učešće cene tog osiguranja u inflaciji nije beznačajno.

„Obavezno osiguranje korisnika motornih vozila od štete pričinjene trećim licima imalo je cenu od 10.742 dinara da bi se povećalo 22 odsto. Učešće ove usluge u indeksu potrošačkih cena je 0,67 i ako je povećanje te cene od 22 odsto, to ukupnu inflaciju podiže za 0,13 procentnih poena, a baznu inflaciju, koja je u Srbiji najniža, podiže za 0,30 procentnih poena“, rekla je Tabaković.

 • SUNCOKRET

  11.8.2022 #1 Author

  Kako je gospodja divna stroga i brižna. Par eksekans stručnjak sve zajedno sa svojim vozačem kojeg je postavila za ministra rada, sada je nešto slično.

  Odgovori

 • MARA

  11.8.2022 #3 Author

  Kod nas po običaju radi ko sta hoće i niko nije ‘obavesten’..

  Odgovori

 • TATJANA

  11.8.2022 #5 Author

  Kako je to moglo da se desi

  Odgovori

 • GOCA BG

  11.8.2022 #6 Author

  I sta sada?Ministarka se oglasila,a cena ostaje ista…

  Odgovori

 • VERA

  12.8.2022 #7 Author

  Kako to moze da se desi mimo znanja NBS. Neko nije poštobao proceduru a za to postpje konsekvence.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...