Komisija za hartije od vrednosti u Kini blokirala pristup dokumentaciji kompanija američkim regulatorima

Tehnološki berzanski indeks Hang Seng porastao za skoro tri odsto

BerzaNovacSvetVesti

4.4.2022 13:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tehnološki berzanski indeks Hang Seng porastao za skoro tri odsto Tehnološki berzanski indeks Hang Seng porastao za skoro tri odsto
Akcije kineskih tehnoloških kompanija beleže rast na azijskim berzama nakon objave zakonodavaca da će ublažiti restrikcije uvedene kako bi se američkim vlastima zabranio pristup... Tehnološki berzanski indeks Hang Seng porastao za skoro tri odsto

Akcije kineskih tehnoloških kompanija beleže rast na azijskim berzama nakon objave zakonodavaca da će ublažiti restrikcije uvedene kako bi se američkim vlastima zabranio pristup revizijama.

Tehnološki indeks Hang Seng porastao je za 2,9 odsto, pri čemu su najveći rast imale video-platforma Bilibili i proizvođač električnih automobila Li Auto, čije su akcije vrednije za 8,9 i 6,7 odsto.

Do zastoja u ovom sektoru došlo je nakon što je iz kineske Regulatorne komisije za hartije od vrednosti u subotu saopšteno da će promeniti zakone o poverljivosti kojima će prekomorskim kompanijama biti zabranjeno da daju osetljive finansijske informacije stranim regulatornim telima, piše Financial Times.

Iz Komisije za hartije od vrednosti i berze u Sjedinjenim Američkim Državama prošlog meseca je saopšteno da su najveće kineske kompanije imale tri godine da podnesu detaljnu revidiranu dokumentaciju ukoliko ne žele da budu uklonjene sa berzanske liste. To je dalje ubrzalo rasprodaju kineskih akcija tehnoloških kompanija listiranih u SAD i Hongkongu.

Nakon saopštenja kineske Regulatorne komisije za hartije od vrednosti, očekuje se da će američki regulatori osmisliti strategiju za pristup revidiranoj dokumentaciji.

Dobici u tehnološkom sektoru doveli su do rasta Hang Seng indeksa, u Južnoj Koreji, indeks Kospi je veći za 0,4 odsto, dok japanski Topix ostaje nepromenjen.

Australijski S&P/ASX 200 indeks je u jutarnjoj trgovini porastao za 0,6 odsto. Kineske berze su zatvorene zbog praznika.

Nakon blagog rasta, cene nafte su ponovo pale, pa vrednost barela WTI iznosi 99,28 dolara. Cena referentne Brent nafte je 104,2 dolara.

Desetogodišnji prinos na američke obveznice dostigao je nivo 2,42 odsto, dok je dvogodišnji prinos porastao do 2,49 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...