skok akcija tesle gura tržište, dok pad vrednosti nafte povlači energetske kompanije nadole

Indeks S&P 500 porastao treći dan zaredom

BerzaNovacSvetVesti

29.3.2022 10:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Indeks S&P 500 porastao treći dan zaredom Indeks S&P 500 porastao treći dan zaredom
Wall Street je nastavio da beleži rast ključnih berzanskih indeksa. Zatvarajući trgovački dan sinoć po evropskom vremenu, indeks S&P 500 je porastao treći dan... Indeks S&P 500 porastao treći dan zaredom

Wall Street je nastavio da beleži rast ključnih berzanskih indeksa. Zatvarajući trgovački dan sinoć po evropskom vremenu, indeks S&P 500 je porastao treći dan zaredom, najviše zahvaljujući skoku cene akcija Tesle, dok su energetski i bankarski sektor bili pod pritiskom.

Indeks Dow Jones je ojačao 0,27 odsto na 34.955 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,71 odsto na 4.575 poena, a tehnološki Nasdaq indeks 1,31 odsto na 14.354 boda, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Tokom trgovanja je S&P 500 bio i u minusu u jednom trenutku, oko 0,6 odsto, no kasnije se oporavio zahvaljujući skoku vrednosti akcija Tesle za više od osam odsto, nakon što je taj proizvođač električnih automobila objavio da će tražiti odobrenje investitora za split akcija.

Oštro su pale, u proseku 2,5 odsto, cene akcija u energetskom sektoru, zbog značajnijeg pojeftinjenja nafte. Trgovce naftom zabrinulo je zaključavanje Šangaja, kako bi se sprečilo širenje korona virusa, što bi moglo dovesti do smanjenja potražnje za naftom u Kini, najvećem svetskom uvozniku nafte.

Pad cena barela ublažio je strahovanja od jačanja inflacije, koja se u Sjedinjenim Američkim Državama kreće na najvišim vrednostima u 40 godina, blizu osam odsto.

Pod pritiskom su se našle i akcije velikih banaka, nakon što su danima rasle zahvaljujući nedavnom povećanju kamata američke centralne banke (FED).

Premda se očekuje da će narednih meseci Federalne rezerve još agresivnije povećati kamatne stope kako bi suzbile inflaciju, što bi moglo usporiti rast ekonomije, cene akcija poslednjih dana rastu, jer se ulagači nadaju da je privreda dovoljno snažna da izdrži dalje povećanje kamata.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u napredak pregovora između Rusije i Ukrajine ove nedelje, nakon što je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao da je spreman da razgovara o neutralnosti zemlje u sklopu mirovnog sporazuma s Rusijom.

I na većini evropskih berzi cene akcija su većinom porasle. Londonski FTSE indeks oslabio je neznatno na 7.473 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,78 odsto na 14.417 poena, a pariski CAC 0,54 odsto na 6.589 bodova.

  • FLAME

    29.3.2022 #1 Author

    Najbolji indeks, po meni. Najsigurniji za trgovanje. Samo što je prilično skup, i za dugoročno je trgovanje. Sa njim treba trgovati kada je ulaganje preko 50.000e.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...