aukcija za frekvencije očekuje se polovinom 2022. godine

Telekom Srbija kreće sa uvođenjem 5G mreže čim dobije dozvolu

BiznisFirme u fokusuInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

16.12.2021 16:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Telekom Srbija kreće sa uvođenjem 5G mreže čim dobije dozvolu Telekom Srbija kreće sa uvođenjem 5G mreže čim dobije dozvolu
Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je posle potpisivanja ugovora tog preduzeća sa Evropskom investicionom bankom o kreditu od 70 miliona evra za... Telekom Srbija kreće sa uvođenjem 5G mreže čim dobije dozvolu

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je posle potpisivanja ugovora tog preduzeća sa Evropskom investicionom bankom o kreditu od 70 miliona evra za uvođenje 5G mreže, da će Telekom nakon aukcije za dodelu frekvencija za 5G koja se očekuje polovinom 2022. godine i dobijene dozvole vrlo brzo uvesti brzi 5G internet i nove digitalne servise.

Kredit EIB-a će omogućiti da 60 odsto građana Srbije dobije pristup najsavremenijoj 5G mreži i da se pogodnosti 4G mreže prošire tako da budu pristupačne skoro svim građanima, kažu u Telekomu.

„Po informacijama koje imamo aukcija se očekuje polovinom sledeće godine. Pripremamo se za taj trenutak, 5G nije samo instaliranje repetitora za 5G mrežu, već su važni i novi servisi kako bi korisnici osetili koristi te tehnologije“, naveo je Lučić, za Tanjug.

Tehologija 5G, objašnjava, podrazumeva veliko ubrzanje interneta, ali nije samo to, pošto omogućava i razne digitalne servise koji će omogućiti ljudima lakši život.

Podsetio je da je Telekom Srbija nedavno sklopio partnerstvo sa Vodafonom koji je najveći telekomunikacioni operater u svetu i lider 5G mreže i naglasio da će Telekom zahvaljući toj saradnji brzo implementirati najbolja iskustva iz evropskih zemalja.

Lučić je dodao je da zbog velikih ulaganja u prethodnom periodu već oko 30 odsto Telekomove mreže urađeno po najnovijoj tehnologiji i spremno za 5G mrežu.

I kada budemo dobili dozvolu za 5G, vrlo brzo ćemo uvesti tu tehnologiju, poručio je direktor Telekoma Srbija u izjavi za Tanjug.

Lučić je naveo da je upravo to ta četvrta industrijska revolucija – razvoj nove tehnologije zasnovan na brzom internetu, što će promeniti čitav svet i ekonomska shvatanja.

Čelnik Telekoma je istakao da to što je sa EIB-om sklopljen ugovor o kreditu pokazuje da najveća investiciona banka Evropske unije ima veliko poverenje u Telekom i njegov razvojni plan.

Dodao je da EIB nudi najpovoljnije desetogodišnje kreditne aranžmane kojima pomaže državama u razvoju interneta i digitalne tehnologije.

„Drago mi je da su nas prepoznali kao lidera na tržištu“, kaže Lučić i ističe da će Telekom ubrzati digitalni razvoj Srbije.

Toranj telekomunikacije
Foto: Illustracija/Pixabay.com

Na pitanje da li će Telekom sarađivati sa Nacionalnom platformom za veštačku inteligenciju otvorenom u državnom Data centru u Kragujevcu, Lučić je rekao da imaju odličnu saradnju sa Kancelarijom za IT i da će sarađivati i na tom projektu, kao i sa prvim preduzetničkim fondom za inovacije koje je pokrenuo Telekom.

„Planiramo sa državom da sarađujemo i u tom segmentu i ohrabrimo mlade da kreiraju nove ideje i servise koje bi implementirali kroz 5G tehnologiju i optičku mrežu, a kasnije da ih prodaju čitavom svetu“, kazao je Lučić i podsetio da je Telekom formirao prvi investicioni fond za finansiranje startapa i da se inovatori iz Srbije već prijavljuju sa raznim idejama.

Dodao je da će uskoro biti izbrani prvi startapi u koje će biti investirano iz tog fonda i da državu vidi kao velikog partnera.

Inače, 5G (peta generacija) mreža je sledeći korak u razvoju internet tehnologije i daje brzine iznad 1 Gbps, što je 10 do 30 puta brže od onoga što 4G LTE mreža može da postigne.

To znači, na primer, da bi umesto nekoliko minuta, koliko je sada potrebno, za skidanje jedne epizode serije, sa 5G mrežom bilo potrebno nekoliko sekundi.

U 1G mreži bio je opseg 900 MHz, sa 2G uz postojeći opseg dodat je i deo 1.800 MHz. Zatim, za 3G i potrebe pristupa internetu dodat je i deo 2.100 MHz. Za potrebe korisnika za većim brzinama u 4G dobu, dodati su delovi 800 MHz i 2.600 MHz, a 5G će za zračenja baznih stanica, koje će se nazivati i makroćelije, dodati još i delove RF spektra na 700 MHz i 3.400-3.700 MHz.

Najveće 5G mreže se nalaze u Kini i Južnoj Koreji, a u Americi su sva četiri velika operatera – Verizon, Sprint, AT&T, T-Mobile još ranije pokrenula testiranja 5G mreže.

Kada je reč o primeni 5G tehnologije kod upravljanja vozila bez vozača, moći će da se, na primer, naruči hrana preko telefona, da je radnik u restoranu stavi na suvozačevo mesto u autonomni automobil, koji je donese do vrata, a onda neko preko aplikacije otključa automobil i uzme paket.

Telekom Srbija a.d., Beograd

Takovska 2, 11000 Beograd-Palilula, Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
820.375.394,84 (2020)
Broj zaposlenih:
6.805 (2020)

Među najpoznatijim kompanija koje se aktivno bave razvojem autonomnih vozila su Waymo (ćerka firma Google-a), a jedna od prepreka potpuno autonomnih vozila je brzina komunikacije V2V (između dva vozila – vehicle-to-vehicle) i brzina komunikacije V2I (između vozila i prateće infrastrukture, na primer klauda koji obezbeđuju podršku samovozećim kolima – vehicle-to-infrastructure).

Trenutno postoje dve verzije 5G mreže: 5G koji koristi milimetarske talase i 5G koji koristi talase srednje dužine.

Kada je reč o brzinama interneta, prenos multimedijalnih sadržaja će biti moguć teoretski i sa brzinama do 10 Gb/s.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...