gigantski displej sa inovativnom tehnologijom

Televizor težak 907 kilograma i vredan 1,7 miliona dolara

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

15.9.2021 20:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Televizor težak 907 kilograma i vredan 1,7 miliona dolara Televizor težak 907 kilograma i vredan 1,7 miliona dolara
Kompanija LG Electronics je najavila novu seriju displeja Direct View LED (DVLED), koji će biti pravljeni u rasponu od ogromnog HD ekrana od 108 inča do... Televizor težak 907 kilograma i vredan 1,7 miliona dolara

Kompanija LG Electronics je najavila novu seriju displeja Direct View LED (DVLED), koji će biti pravljeni u rasponu od ogromnog HD ekrana od 108 inča do gigantske rezolucije 8K panela od 325 inča koji, kako navodi CNET, košta neverovatnih 1,7 miliona dolara i teži preko 900 kilograma.

Kompanija je ove ekrane namenila prvenstveno za komercijalne prostore, ali će isti biti dostupni i ostalim kupcima sa dovoljno dubokim džepom, piše The Verge.

Očigledno, kućni bioskopi sa ekranima ove veličine se neće uklopiti u mnoge domove, a ograničena upotreba će verovatno imati veze i sa novom tehnologijom koju ovi displeji koriste. Umesto LCD sloja koji kreira piksele sa osvetljenjem odvojenih LED čipova, ovi ekrani koriste samo LED čipove (prema CNET, neki čak i mikro LED), baš kao i Samsung-ova The Wall i Sony-jeva Crystal LED serija. Prednost ove tehnologije leži u tome što emituje intenzivnije kontraste, kakvi se mogu videti i na OLED ekranima, jer individualni pikseli mogu u potpunosti da se isključe i stvore dublje nivoe crne bez rizika od pregorevanja. Ipak, glavni izazov vezan za ovaj pristup jeste kako napraviti LED čipove koji su dovoljno mali da rade kao individualni subpikseli, te su baš zato ovi prvi DVLED ekrani toliko veliki.

Kako CNET ističe, nove LG DVLED ekrane treba posmatrati kao zamenu za sofisticirane projektore, koji sada mogu da emituju sliku od 100 inča i više. Jasno je da su DVLED displeji mnogo skuplji, ali sa njima dobijate ekran koji može da funkcioniše i u dobro osvetljenoj sobi, za razliku od projektora kojima je za rad potreban mrak. Vrhunac osvetljenosti za mnoge od ovih ekrana je na 1.200 nita.

Većina DVLED ekrana izrađena je u standardnim 16:9 proporcijama, ali LG takođe prodaje i 32:9 verzije, ukoliko želite da pratite dva video fida istovremeno jedan do drugog (čak i da gledate film na jednom delu ekrana, dok na drugom pratite kako napreduje vaš plac u igrici Destiny 2). U slučaju da vam je potreban još neki podatak da se uverite koliko su ovi displeji skupi, imajte na umu da će ih LG isporučivati u kompletnom pakovanju za letenje, za koje čak i sama kompanija priznaje da je detalj previše. Sve u svemu, u pitanju je paket u odnosu na koji će savitljivi OLED TV od 100.000 dolara izgledati razumno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...