Američki proizvođač automobila u problemima sa velikom investicijom u Evropi

Tesla tuži nemačku državu

AutomobiliEUInvesticijeLifestyleNovacVesti

9.4.2021 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tesla tuži nemačku državu Tesla tuži nemačku državu
Teško da je bilo koji građevinski projekat u Nemačkoj tretiran sa tolikom pažnjom kao što je to slučaj sa fabrikom američke kompanije “Tesla” u... Tesla tuži nemačku državu

Teško da je bilo koji građevinski projekat u Nemačkoj tretiran sa tolikom pažnjom kao što je to slučaj sa fabrikom američke kompanije “Tesla” u Branderburgu. Američki proizvođač automobila je, međutim, nezadovoljan i postavlja sve dužu i dužu listu zahteva.

Ipak, niko nije očekivao, kako piše nemački “Velt” da će američka kompanija poželeti da se suprotstavi nemačkim političarima, obzirom na brojne subvencije i preferencijalni status. To se, ipak, tvrdi “Velt” dogodilo. Kompanija “Tesla” pridružila se organizaciji za zaštitu životne sredine – DUH koja je početkom marta podnela tužbu protiv nemačke Vlade.

DUH je, kako ističe nemački list, podneo tužbu Višem upravnom sudu u Berlinu, u kojoj poziva saveznu vladu da “poštuje klimatske ciljeve u energetskom, industrijskom, građevinskom i poljoprivrednom sektoru”. Američka kompanija Tesla, u pismu od desetak stranica, upućenom Sudu, izražava podršku DUH protiv Vlade. U pismu američka kompanija tvrdi da je “prijatelj presude”, iako, kako je rečeno “Veltu” u VIšem upravnom sudu u Berlinu, nemačko zakonodavstvo takav status ne prepoznaje.

Kompanija navodi uzvišene ciljeve – suzbijanje klimatskih promena kao hitan globalni izazov. Priznaju da je Nemačka pokrenula korake koji su doprineli boljim ekološkim standardima u automobilskoj industriji, ali da to nije dovoljno i da je potrebno obezbediti “infrastrukturu čiste energije koja će obezbediti da Nemačka ispuni svoje klimatske ciljeve”.

Suština je, tvrdi nemački “Velt” očigledno u tome što američka kompanija još uvek nije dobila sve dozvole za rad fabrike u Brajdenburgu. To dokazuju i detalji pisma upućenog sudu.

“Tesla, sa ciljanom proizvodnjom od pola miliona električnih automobila u velikoj fabrici van Berlina, mogao bi da spreči da se oko 15 miliona tona CO2 emituje svake godine preko evropskih puteva. Odlaganje odobrenja za fabriku za samo mesec dana, rezultiralo bi sa više od milion dodatnih emisija CO2”, napisali su menadžeri Tesle u pismu Višem upravnom sudu u Berlinu.

Američki proizvođač se takođe žali da “16 meseci nakon podnošenja zahteva za dozvolu, još uvek nemaju informaciju kada bi se konačno odobrenje moglo dogoditi. Ovo je posebno problematično jer su mnogi nadležni pregledali dokumentaciju i podržali projekat”.

Prema pisanju “Velta”, američka kompanija se, takođe, pridružila žalbi u delu koji se odnosi na “digitalni zaostatak nemačke administracije”.

“Činjenica da se veći deo razmene dokumenata, decenijama nakon početka digitalnog doba u Nemačkoj i dalje obavlja na papiru, predstavlja ogromno gubljenje vremena i resursa. Digitalizacija bi trebala da bude obavezna”, konstatuje se u pismu “Tesle”, Sudu u Berlinu.

Američki proizvođač automobila, fabriku u Nemačkoj, za sada gradi na sopstveni rizik. Ako dozvola nemačkih vlasti ne stigne, čitava fabrika bi mogla da bude i demontirana o “Teslinom” trošku.

“Velt” navodi i da nemačka Vlada nije iznenađena postupcima američke kompanije. Navodno, “Tesla” je već upozorila svoje lobiste u nekoliko ministarstava da je planirano određeno isporučivanje vrlo konkretnih zahteva za rešavanjem problema. Kako nemački list zaključuje – “ u krugovima Vlade se, iza zatvorenih vrata, sve više govori da su Amerikanci u nekim delovima svojim primedbi u pravu”.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...