Da li smrt Čarlija Votsa označava kraj jedne ere?

The Rolling Stones je i dalje rokenrol spektakl vredan milijardu dolara (VIDEO)

AnalizaKulturaLifestyleSvetU fokusuVesti

29.8.2021 17:02 Autor: Marko Miladinović 1

The Rolling Stones je i dalje rokenrol spektakl vredan milijardu dolara (VIDEO) The Rolling Stones je i dalje rokenrol spektakl vredan milijardu dolara (VIDEO)
Čitavu planetu prošle nedelje obišla je vest da je u osamdesetoj godini preminuo bubnjar kultnog rokenrol benda The Rolling Stones, Čarli Vots (Charlie Watts).... The Rolling Stones je i dalje rokenrol spektakl vredan milijardu dolara (VIDEO)

Čitavu planetu prošle nedelje obišla je vest da je u osamdesetoj godini preminuo bubnjar kultnog rokenrol benda The Rolling Stones, Čarli Vots (Charlie Watts). U dirljivom nekrologu londonski Guardian je napisao da je otišao “kamen temeljac u centru kotrljajućeg kamenja”, smirena i muzički veoma potkovana ličnost koja je delavala kao anti-teg haotičnim harizmama Mika Džegera (Mick Jagger) ili Kita Ričardsa (Keith Richards), koje su, po pravilu, uvek prve bivale obasjane svetlostima reflektora.

Pa iako odlazak Čarlija Votsa ne označava direktno i kraj benda The Rolling Stones – pogotovo u svetlu činjenice da su još ranije dogovoreni naredni koncerti u okviru turneje koju je prekinula pandemija i to bez Votsa, koji je odustao zbog svojih zdravstvenih problema – nemili događaj pokazao je da su i Stonsi, zapravo, smrtni.

Njihova dugovečnost bez presedana (maltene punih 60 godina na sceni) ujedno ih je stavila u ulogu svedoka neverovatnih društvenih promena na prelazu dva milenijuma, ali takođe i u poziciju kreatora svetskih muzičkih trendova.

U muzičkom smislu, nisu The Rolling Stones izveli revoluciju. Njihovi uticaji nalazili su se s one strane Atlantskog okeana, u Sjedinjenim Američkim Državama, od južnjačkog ritma i bluza do džez klubova u vetrovitom Čikagu. Zbog toga, ali i zbog izuzetnog osećaja za kreiranje audio-vizuelnog spektakla, Stonsi su često pominjani kao “idealni američki bend”, bez obzira što su u pitanju čistokrvni podanici engleske kraljice.

Turneje za nezaborav

Gledajući zbirno, The Rolling Stones su muzički bend koji je najviše zaradio u istoriji od koncertnih turneja. Prema agregiranim podacima sa Billboarda, od 1980. godine pa do danas, na šest svetskih i jednoj američkoj turneji, ovaj rokenrol fenomen zaradio je ukupno 2.886.150.465 dolara u današnjoj vrednosti. Najuspešnija turneja, u finansijskom smislu, bila je ona pod imenom A Bigger Bang, u okviru koje je bend svirao i u Beogradu, 14.07.2007. godine, kada mu je predgrupa bio Električni orgazam. A Bigger Bang turneja je trajala pune dve godine, na ukupno 147 koncerata širom sveta, a njena zarada je na kraju bila 696.766.684 dolara.

„Najveći spektakl na svetu“, pisali su tada oduševljeni muzički mediji, diveći se trajanju Džegera i kompanije, novcu koji je uložen u tehničke mogućnosti i ansamblu koji je pomagao da ova turneja, kao i tolike prethodne, budu uspešno privedene cilju. Radilo se o konvoju od tridesetak vozila, uglavnom velikih kamiona, koji su ogromnu skalameriju od bine prenosili drumskim putevima od grada do grada, što je podrazumevalo da veliki deo od ostvarene zarade ne samo da se deli na brojnu „posadu“ koja opslužuje turneju, već i na silne troškove za gorivo, hranu i smeštaj.

Količina pirotehnike na sceni pre je priličila nekim metal bendovima, a vizuelna pomagala tolikih dimenzija do tada su prikazali jedino još Pink Floyd ili U2. Što se tiče broja angažovanih pratećih profesionalnih muzičara, kao i tehničara zvuka i svetla, jedino još Brus Springstin (Bruce Springsteen) je mogao da im izađe na megdan.

Magazin Forbes izlistao je The Rolling Stones na 32. mesto na listi zarada u šou biznisu tokom 2020. godine. Istaknuto je da je bend, “tokom sušne godine zbog pandemije održao samo 16 koncerata”, te je ukupno prihodovao 178 miliona dolara, dok je njegova neto zarada procenjena na 58 miliona dolara.

Procenjuje se da današnja vrednost The Rolling Stones iznosi oko 950 miliona dolara, to jest da je to objedinjena neto zarada od autorskih tantijema na njihove pesme i rezultata prodaje od studijskih albuma.

Da li je grupa “odsvirala svoje”? Muzički kritičari bi se verovatno složili, ali u smislu profita, menadžeri bi još uvek želeli da kažu koju reč. Ako se Džeger, Vud i Ričards bez Votsa zaista i odluče da konačno odu u zasluženu penziju, muzički svet će nastaviti da postoji, no sigurno će u njemu ostati upražnjeno jedno veliko mesto kada su u pitanju majstori živih nastupa.

  • Anna

    29.8.2021 #1 Author

    Više od pola veka postojanja i pravljenja spektakularnih koncerata, zaista zaslužuju da se odmaraju u penziji. S druge strane- svi se nadamo da neće bar još koju godinu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...