Završen je Kanski festival, ujedno i jedna od najvećih svetskih "pijaca" sedme umetnosti

Top lista filmova koji će obeležiti narednih godinu dana (VIDEO)

KulturaLifestyleSvetVesti

18.7.2021 16:42 Autor: Marko Miladinović 0

Top lista filmova koji će obeležiti narednih godinu dana (VIDEO) Top lista filmova koji će obeležiti narednih godinu dana (VIDEO)
Dodelom Zlatne palme za najbolju režiju zatvoren je ovogodišnji 74. Filmski festival u Kanu, posle pauze od dve godine. Žiri kojim je predsedavao američki... Top lista filmova koji će obeležiti narednih godinu dana (VIDEO)

Dodelom Zlatne palme za najbolju režiju zatvoren je ovogodišnji 74. Filmski festival u Kanu, posle pauze od dve godine. Žiri kojim je predsedavao američki sineasta Spajk Li (Spike Lee) odlučio se da glavna nagrada ode u ruke francuske rediteljke Žuli Dikorno (Julie Ducournau) za ostvarenje „Titan“ (Titane).

Ovo je tek drugi put u dugoj istoriji festivala da je jedna žena odnela nagradu za najbolji režiju, nakon što ju je Džejn Kempion (Jane Campion) osvojila 1993. godine za film „Klavir“ (The Piano). No, o delu mlade Francuskinje će se sigurno dugo govoriti i iz drugih razloga, imajući u vidu da njeno distopijsko naučno-fantastično-horor delo obiluje scenama nasilja i seksa.

Kanski festival je ove godine bio poprište „borbe“ nekolicine prekaljenih reditelja, koji su već poneli prestižnu nagradu. Tu su, pre svih, Nani Moreti, Leo Karaks i Fransoa Ozon (Nanni Moretti, Leo Carax, François Ozon), kao i stari holandski provokator Pol Verhoven (Paul Verhoeven).

Verhoven je došao na festival sa dramom „Benedeta“ (Benedetta), u kojoj prikazuje psihološko-seksualnu vezu između dve kaluđerice. Autor „Niskih strasti“ i „Robokapa“ barem je opet pronašao temu kojom će da skandalizuje, iako mu kritičari ovaj put nisu bili preterano naklonjeni.

No, ako izuzmemo tako ekstravagantna ostvarenja, pažnju je kvalitetom privukao miljenik kritike i glumaca, i tvorac vizuelne „hipsterske“ ikonografije, Ves Anderson (Wes Anderson), svojim novim filmom „Francusko dopisništvo“ (The French Dispatch), u kome glumi ansambl najpoznatijih glumaca današnjice, predvođen Benisijom del Torom (Benicio del Toro) i Tildom Svinton (Tilda Swinton).

Prisutan u takmičarskoj konkurenciji bio je i iranski reditelj Asgar Farhadi (Asghar Farhadi), raniji dobitnik Zlatne palme i Oskara za najbolji strani film za sjajno delo „Rastava“ (The Separation), ili raniji, intimniji dragulj, „Sve o Eli“ (About Elly). On je dobio nagradu kritike ove godine, za svoj poslednji film „Heroj“ (A Hero), u kome govori o etičkoj dilemi čoveka koji se zbog neplaćenih dugova nađe u zatvoru.

Kada je reč o visokobudžetnim blokbasterima, ranije najavljivani sigurni hitovi, o kojima smo već pisali, poput nove verzije „Dine“ (Dune) ili poslednjeg nastavka serijala o Džejmsu Bondu (No Time To Die), nisu prikazani, iako se već mesecima govori da je njihova produkcija gotova, pa će svoju premijeru ipak dočekati kasnije tokom jeseni, i u prvim mesecima 2022. godine.

Iz te kategorije ovih dana najveću pažnju privlači objavljeni trejler za novu, 100 miliona američkih dolara vrednu reviziju avantura o Betmenu (The Batman), reditelja Meta Rivsa (Matt Reeves), u kojoj će, kažu, biti manje akcije, a više kriminalističkih zapleta. U to ćemo imati prilike da uverimo najkasnije na proleće 2022. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...