(VIDEO) KAKVA JE SUDBINA FILMSKIH BLOKBASTERA U 2021? Holivud se nada najboljem, a priprema za najgore

KulturaLifestyleSvetVesti

12.1.2021 14:05 Autor: Marko Miladinović 1

(VIDEO) KAKVA JE SUDBINA FILMSKIH BLOKBASTERA U 2021? Holivud se nada najboljem, a priprema za najgore (VIDEO) KAKVA JE SUDBINA FILMSKIH BLOKBASTERA U 2021? Holivud se nada najboljem, a priprema za najgore
Treba li napominjati da se 2020. godina nije dobro odrazila na poslovanje holivudskih filmskih studija? Odlaganje i potpuno otkazivanje bioskopskih premijera zbog nedostatka publike,... (VIDEO) KAKVA JE SUDBINA FILMSKIH BLOKBASTERA U 2021? Holivud se nada najboljem, a priprema za najgore

Treba li napominjati da se 2020. godina nije dobro odrazila na poslovanje holivudskih filmskih studija? Odlaganje i potpuno otkazivanje bioskopskih premijera zbog nedostatka publike, a kasnije i prebacivanje određenog broja filmova za prikazivanje na striming servisima, doneli su troškove svim kompanijama koje nude filmski sadržaj, a koje se ne zovu Netflix, Amazon ili Disney+ – mada je Disney u celosti takođe pretrpeo gubitke, najviše zbog zatvaranja super skupih zabavnih parkova).

Zbog prolongirane loše situacije, neki filmovi koje ćemo pogledati u 2021. godini samo zbog premijernog prikazivanja se mogu nazvati novim, imajući u vidu da su već snimljeni i čekaju najbolji trenutak za puštanje.

Recimo, film „Nomadland“, koji je proglašen najboljim ostvarenjem u godini za nama, imao je zvaničnu premijeru u decembru i u bioskopima ga je video samo mali broj kritičara, a o „običnoj“ publici da ne govorimo. Za ovaj naizgled neobičan potez producentska kompanija Searchlight Pictures (sada u okviru Disney korporacije) namerno se odlučila upravo kako bi delo rediteljke Kloi Žao (Chloe Zhao) upao u konkurenciju za nagrađivanje filmova iz prošle godine. „Nomadland“ će ući u širu bioskopsku distribuciju polovinom februara.

Sa takozvanim umetničkim filmovima veliki studiji mogu da kalkulišu do mile volje jer im oni, po pravilu, ne donose velike profite, koliko doprinose reputaciji. S druge strane, kada je reč o skupocenim blokbasterima, problem je daleko komplikovaniji, a najveće kompanije su se do danas opredeljivale uglavnom za odlaganje.

Foto: Pixabay.com

Izuzetak je „Wonder Woman 1984“, koji je pušten u bioskope i na striming istovremeno. Rezultati bioskopske „pandemijske“ zarade su poražavajući, čak desetostruko manji od očekivanih u uslovima bez korona virusa, dok se za podatke o legalnom preuzimanju još uvek ne zna ništa, niti je Warner Bros. kao producent dužan da ih dostavi medijima.

U svakom slučaju, manje studije, preplavljene dugovima, su tokom prethodnih 12 meseci većinom pokupovale sve bogatije striming kompanije, dok se najveći još uvek trude da održe glavu iznad vode, delom zahvaljujući činjenici da su i sami postali deo korporacija koje nude online sadržaj (Disney sa pomenutim servisom Disney+, ili Warner Bros. kroz HBO Max uslugu).

Na lageru su Džejms Bond, „Dina“ i razni superheroji

Poznavaoci prilika u Holivudu očekuju, ipak, da će već započeto vakcinisanje stanovništva protiv korona virusa relativno brzo uroditi plodom, te da će se značajniji povratak publike u bioskopske dvorane videti već za dva ili tri meseca. Stoga su prve bitnije premijere i zakazane za početak prolećne sezone.

Krenućemo redom, po trenutno aktuelnom kalendaru premijera.

Planirano je da se prvi u bioskopima pojavi „Morbius“, još jedan iz Marvelove ergele superherojskih likova. Ovaj put je reč o negativcu iz Spajdermenovog sveta, doktoru biohemičru koga glumi oskarovac Džaret Leto (Jared Leto). U SAD počinje da se prikazuje 19. marta.

Dve nedelje kasnije gledaoce će, konačno, obradovati poslednji nastavak franšize o Džejmsu Bondu sa Danijelom Krejgom (Daniel Craig) u glavnoj ulozi. „No Time To Die“ je do sada čak triput odlagan, i malo je nedostajalo da bude prodat Amazonu po ceni od 80 miliona dolara.

U maju u bioskope stiže jedan film koji bi se mogao podvesti pod kategoriju artističkih, no čiji autor ima i te kako vernu i brojnu publiku. Reč je o Vesu Andersonu (Wes Anderson), koji je svojim vizuelnim i narativnim stilom u poslednje dve decenije mnogo doprineo u kreiranju urbane hipsterske supkulture. U filmu „French Dispatch“ pojavljuje se plejada poznatih američkih, i svetskih, glumaca, poput Benisija del Tora (Benicio del Torro), Fransis Makdormand (Frances McDormand), Tilde Svinton (Tilda Swinton) ili Bila Mareja (Bill Murray). Uporedo s njim, svoje mesto na top listama pojuriće i „Black Widow“, još jedan Marvelov nastavak, ovaj put sa Skarlet Johanson (Scarlett Johansson) u naslovnoj ulozi.

Dalje, kroz letnju sezonu trebalo bi da nas provedu „Fast & Furious 9“, horor „The Conjuring: The Devil Made Me Do It“, kao i tri decenije iščekivani nastavak Top Gana, „Top Gun: Maverick“. Tu su i superheroji, naravno – Marvelov „Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings“ sa malo kung-fu akcije, te predstavnik DC multiverzuma „The Suicide Squad“.

Možda će se pojaviti i novi nastavak Spajdermena, kao i sedmi deo franšize „Mission: Impossible“ sa neumornim Tomom Kruzom (Tom Cruise).

Međutim, tek poslednje tromesečje u godini, kada su tradicionalno bioskopi i najposećeniji, krije prave adute. U pitanju su filmovi koji bi mogli da zadovolje ukuse masovne publike, ali i nešto probirljivije gledaoce koji ne žude samo za superherojskim uzbuđenjima.

Na prvom mestu tu je nova ekranizacija čuvenog SF romana Dina („Dune“) Frenka Herberta, u režiji višestruko nagrađivanog Denisa Vilneva (Denis Villeneuve) i ansamblom najkvalitetnijih gumaca. Osim što je u izradi ovo ostvarenje daleko premašilo 200 miliona dolara, očekuje se da će zbog velike baze fanova ostvariti izuzetan rezultat na blagajnama, ukoliko se vakcinacija pokaže uspešnom.

U decembru se Stiven Spilberg (Steven Spielberg) vraća na veliko platno sa adaptacijom najigranijeg pozorišnog mjuzikla svih vremena „West Side Story“, a deset dana pred novu godinu dočekaće nas i „Matrix 4“ i povratak Kijanu Rivs (Keanu Reeves) u borbi protiv (više?) alternativnih budućnosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...