Zbog nepriznavanja izborne pobede Džoa Bajdena u Kongresu

Toyota prekinula donacije republikancima

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

9.7.2021 08:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

Toyota prekinula donacije republikancima Toyota prekinula donacije republikancima
Japanska kompanija Toyota saopštila je da će prekinuti donacije članovima američkog Kongresa koji su glasali protiv overe izborne pobede američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe... Toyota prekinula donacije republikancima

Japanska kompanija Toyota saopštila je da će prekinuti donacije članovima američkog Kongresa koji su glasali protiv overe izborne pobede američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden). Japanska fabrika automobila donela je ovu odluku nakon što se posle juriša na američki Kapitol 6. januara suočila sa kritikama zbog donacija.

Toyota je donirala više od 50.000 dolara republikancima koji su pokušali da blokiraju potvrdu Bajdenove pobede u nekim federalnim državama SAD, saznalo se prošlog meseca, prenosi BBC. Kompanija je ranije branila taj potez navodeći da je “posvećena podržavanju i promociji akcija koje unapređuju demokratiju“, ali je u međuvremenu promenila stav.

“Aktivno slušamo naše zainteresovane strane i u ovom trenutku smo odlučili da prestanemo da doprinosimo onim članovima Kongresa koji su osporavali sertifikaciju izbora 2020. godine u određenim državama“, saopštila je kompanija.

Toyota je dodala da je njen odbor za političku akciju podjednako podržavao demokrate i republikance, navodeći da je “2021. godine velika većina doprinosa otišla demokratama i republikancima koji su podržali potrvrđivanje izbora 2021. godine“.

Odluka je doneta nakon što je građanska organizacija za odgovornost i etiku iz Vašingtona (CREW) saopštila u junu da je Toyota direktno doprinela sa ukupno 56.000 dolara za 38 od 147 republikanskih poslanika koji su glasali protiv Bajdenove izborne potvrde. Kompanija Microsoft je saopštila u februaru da će suspendovati sve donacije do kraja 2022. godine za poslanike koji su glasali protiv sertifikacije Bajdenove pobede.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...