TRAMP OŠTRO NAPAO PEKING Prekidamo trgovinske pregovore sa Kinom

SvetVesti

19.8.2020 12:26 Autor: Vladimir Jokanović 0

TRAMP OŠTRO NAPAO PEKING Prekidamo trgovinske pregovore sa Kinom TRAMP OŠTRO NAPAO PEKING Prekidamo trgovinske pregovore sa Kinom
Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) rekao je da je prekinuo trgovinske pregovore sa Kinom, kao i da je postupanje Pekinga u vezi sa... TRAMP OŠTRO NAPAO PEKING Prekidamo trgovinske pregovore sa Kinom

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) rekao je da je prekinuo trgovinske pregovore sa Kinom, kao i da je postupanje Pekinga u vezi sa korona virusom „nezamislivo“. „Otkazao sam razgovore sa Kinom. Trenutno ne želim da razgovaram sa Kinom. Ono što je Kina uradila svetu je nezamislivo“, rekao je Tramp u utorak u Arizoni, prenosi South China Morning Post.

Trgovinski pregovori trebalo je da budu nastavljeni u subotu u cilju procene napretka takozvane prve faze trgovinskog sporazuma između dve zemlje. Očekivalo se da potpredsednik kineske Vlade Liu He održi video konferencijski poziv sa američkim trgovinskim predstavnikom Robertom Lajthajzerom (Robert Lighthizer) i ministrom finansija Stivenom Mnučinom (Steven Mnuchin) ali do kontakta nije došlo.

Neimenovani izvor upoznat sa tokom razgovora, na koji se poziva CNBC, rekao je da je odlaganje u vezi sa zasedanjem visokih zvaničnika Komunističke partije Kine, ali da to ne sugeriše nikakav suštinski problem sa trgovinskim sporazumom. „Novi datum (razgovora) još nije utvrđen“, naveo je izvor.

Razgovori su odloženi na neodređeno vreme, a Tramp je odgovarajući na pitanje da li će se SAD povući iz preve faze sporazuma, rekao: „Videćemo šta se dešava“. Drugi neimenovani izvor tvrdi da Vašington želi da pruži Pekingu još vremena za povećanje uvoza robe iz SAD.

Samo dan ranije, u ponedeljak, američki predsednik pohvalio je Kinu zbog kupovine američkih poljoprivrednih proizvoda, što je jedna od sporazumnih obaveza Pekinga. Trampov trgovinski savetnik Piter Navaro (Peter Navarro) rekao je istog dana da se prva faza kreće, ali je optužio Peking da sarađuje sa demokratama u pokušaju svrgavanja Trampa.

Još pre toga, kinesko-američki odnosi zapali su u krizu zbog autonomije Hong Konga, vojne ekspanzije Pekinga u Južnom kineskom moru, pitanja ujgurske nacionalne manjine u Kini, kao i zbog američkih restriktivnih mera protiv kineskih tehnoloških kompanija, uključujući Huawei. Pored toga, Tramp je više puta korona virus nazvao „kineskim“, ističući da je Kina kriva za pandemiju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...