Samo u saradnji sa evropskim zemljama Srbija može da prevaziđe globalnu krizu

Transport je krvotok privrednog sistema

BiznisInfrastrukturaPoslovanjeSrbijaVesti

27.9.2022 16:17 Autor: Marija Jovanović 9

Transport je krvotok privrednog sistema Transport je krvotok privrednog sistema
Srbija samo saradnjom sa evropskim zemljama može da prevaziđe globalnu krizu. Naša privreda je internacionalizovana i svaki problem evropske ekonomije jeste i domaći problem... Transport je krvotok privrednog sistema

Srbija samo saradnjom sa evropskim zemljama može da prevaziđe globalnu krizu. Naša privreda je internacionalizovana i svaki problem evropske ekonomije jeste i domaći problem – i obrnuto, zbog velikog broja evropskih kompanija u našoj zemlji, izjavio je direktor sektora za strateške analize i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović.

Na konferenciji „Put ka oporavku: Budućnost globalnog lanca snabdevanja“, koju su organizovali Privredna komora Srbija, italijanska Konfindustrija Srbija, Slovenački poslovni klub, Vesović je ocenio da je svaka privreda izuzetno osetljiva na bilo kakav poremećaj logističkih puteva i svega onoga što prati privredu, ističući da se svet danas suočava kako sa postpandemijskom krizom, tako i sa potresima izazvanim ratom u Ukrajini.

„Transport je krvotok privrednog sistema i mislim da je od presudnog značaja razgovor sa kompanijama i donosiocima odluka da se prevaziđe ova kriza sa kojom se suočava ceo transportni i logistički sektor, a samim tim i cela privreda“, rekao je Vesović.

On smatra da će biti potrebno puno napora da se prevaziđu energetski, inflatorni, ekonomski i privredni izazovi sa kojima se suočava i region i čitava Evropa.

Potpredsednik Konfindustrije Srbije Romano Rosi rekao je da je današnji skup način da se prevaziđu izazovi u kontekstu globalne krize koja je zahvatila čitav svet. Prema njegivim rečima, preduzetnici i investitori moraju da se suoče sa novom realnošću.

„Vidimo da lanci snabdevanja imaju mnogo problema pogotovu kada se radi o snabedevanju sirovinama. Vidimo da se moramo suočiti sa mnogim nepoznanicama i nadam se da ćemo danas doći do zajedničkih zaključaka i rešenja“, rekao je Rosi.

Kontejneri za transport
Foto: Unsplash.com

Ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant istakao je da Slovenija i Srbija imaju izuzetno razvijene odnose, pogotovu na području privrede, i dodao da je njegova zemlja otvorena da pruži podršku u prevazilaženju kriznog perioda ne samo Srbiji, već i čitavom regionu.

„Slovenija je na raskršću severa i juga, istoka i zapada, pa su logistika i transport veoma bitni za našu zemlju. Sa našim iskustvom želeo bih da damo svoj doprinos tome da se ekonomija na ovom području razvija u pravom pravcu“, poručio je Bergant.

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori kazao je da Srbija, Italija i Slovenija moraju da iskoriste prilike koje im se pružaju i učine sve da se skrati lanac snabdevanja. Naglasio je da se sva preduzeća ove tri zemlje, ali i ostala širom Evrope moraju integrisati, jer je to jedini put da se prevaziđe kriza koja će potrajati narednih meseci. Gori je rekao da je Italija jedan od najvažnijih partnera Srbije.

„Naša uloga je ne samo da ostvarimo investicije u tradicionalnim sektorima, već i u onima u kojima ključnu ulogu igraju visoke tehnologije, a to su pre svega zelena tranzicija, digitalizacija i makroekonomski sektor“, naveo je Gori.

Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić rekao je da je ključno u ovom trenutku da tri zemlje udruženo pristupe iznalaženju rešenja za prevazilaženje krize. Naveo je da najveće izazove trenutno predstavljaju obezbeđivanje energetske stabilnosti i snabdevanje energentima, ekonomska, politička i finansijska stabilnost i snažna regionalna saradnja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...