TRAŽIĆEMO POVEĆANJE RUDNE RENTE, kaže za Biznis.rs ministarka Mihajlović

IzdvajamoSrbijaVesti

20.1.2021 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

TRAŽIĆEMO POVEĆANJE RUDNE RENTE, kaže za Biznis.rs ministarka Mihajlović TRAŽIĆEMO POVEĆANJE RUDNE RENTE, kaže za Biznis.rs ministarka Mihajlović
„Zatražićemo povećanje iznosa rudne rente“, otkriva za Biznis.rs ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Kako objašnjava, visina rudne rente definisana je Zakonom o utvrđivanju... TRAŽIĆEMO POVEĆANJE RUDNE RENTE, kaže za Biznis.rs ministarka Mihajlović

„Zatražićemo povećanje iznosa rudne rente“, otkriva za Biznis.rs ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Kako objašnjava, visina rudne rente definisana je Zakonom o utvrđivanju naknada za korišćenje javnih dobara, za koju je nadležno Ministarstvo finansija.

„Trenutno radimo detaljne analize i uskoro ćemo se obratiti Ministarstvu finansija, kako bi pokrenuli proceduru izmena“, ističe Mihajlović.

Foto: Tanjug

Procenti rudne rente već dugo se u Srbiji nisu menjali. Ovaj prihod od svakog investitora koji eksploatiše rudna bogatstva Srbije, u visini od 60 odsto pripada budžetu Republike Srbije, a 40 odsto jedinicama lokalne samouprave na čijoj teritoriji se vrši eksploatacija.

Najniži iznos plaća se za ekspolataciju soli – jedan odsto. Za korišćenje drugih resursa i rezervi mineralnih sirovina, kao što su ugalj i uljni škriljci, nafta i gas, radioaktivne sirovine, metalične sirovine, tehnogene i nematalične sirovine, podzemne vode iz kojih se dobijaju korisne mineralne sirovine ili gasove koji se sa njima javljaju naknada iznosi od tri do sedam odsto prihoda.

Foto: Pixabay.com

Prihodi od rudarstva u Srbiji iznose oko dva odsto BDP.

Naknade za korišćenje rudnih bogatstava u Srbiji su među najnižim u Evropi. U Hrvatskoj su 10 odsto, u Mađarskoj i Rumuniji, 12, a u Sloveniji 18 procenata. Najvišu rudnu rentu ima Ruska federacija, 22 odsto prihoda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...