TRENUTAK ISTINE ZA BRISEL I LONDON U NEDELJU Još malo vremena ostalo za dogovor o Brexitu

EUSvetVesti

18.12.2020 12:10 Autor: Vladimir Jokanović 0

TRENUTAK ISTINE ZA BRISEL I LONDON U NEDELJU Još malo vremena ostalo za dogovor o Brexitu TRENUTAK ISTINE ZA BRISEL I LONDON U NEDELJU Još malo vremena ostalo za dogovor o Brexitu
Ostalo je samo nekoliko sati za dogovor Velike Britanije i Evropske unije o trgovinskim odnosima posle Brexita, izjavio je u petak u Briselu Mišel... TRENUTAK ISTINE ZA BRISEL I LONDON U NEDELJU Još malo vremena ostalo za dogovor o Brexitu

Ostalo je samo nekoliko sati za dogovor Velike Britanije i Evropske unije o trgovinskim odnosima posle Brexita, izjavio je u petak u Briselu Mišel Barnije (Michel Barnier) šef evropskog pregovaračkog tima. Bliži se „trenutak istine“, rekao je Barnije poslanicima Evropskog parlamenta.

On je naveo da još postoji „šansa“ za dogovor, ali da je „put veoma uzak“. Njegove ocene usledile su nakon izjave britanskog premijera Borisa Džonsona (Boris Johnson) da je scenario Brexita bez dogovora „veoma verovatan“, ukoliko EU „bitno ne promeni“ poziciju, prenosi BBC.

Foto: Tanjug/AP

Pregovori u Briselu nastavljeni su u petak nakon što su u četvrtak uveče razgovarali Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen). Ona je navela da je prevazilaženje „velikih razlika“ posebno u pogledu ribolovnih prava „veoma izazovno“, dok je britanski premijer ocenio da se pregovori vode u „ozbiljnoj situaciji“.

Barnije je potvrdio da je glavna prepreka za postizanje dogovora „u preostalih nekoliko sati“ pitanje prava evropskih ribara u britanskim teritorijalnim vodama. Poslanici EP obavestili su Barnijea da je krajnji rok za sporazum nedelja u ponoć da bi u preostalim danima ove godine mogli da ratifikuju dokument, prenosi Guardian.

Foto: Tanjug/AP

Barnije je rekao da bi bilo pošteno da Brisel uvede carinu na britansku robu, a posebno na riblje proizvode, ukoliko evropska ribarska flota izgubi pristup britanskim vodama. „Pitanje je da li će Velika Britanija otići za nekoliko dana (1. januara 2021.) i napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju sporazumno ili bez dogovora. To je trenutak istine“, rekao je Barnije.

On je rekao da EU može da prihvati i da „poštuje“ želju Britanaca da povrate svoj suverenitet nad ribarstvom i kontrolišu pristup svojim vodama, ali da ukoliko ukinu pristup evropskim ribarima, onda EU ima suvereno pravo da reaguje. „I tu nailazimo na jednu od glavnih prepreka u pregovorima, jer je ribarstvo sastavni deo ekonomskog partnerstva“, naveo je Barnije.

London traži da posle prelaznog perioda koji ističe 31. decembra ima ekskluzivni pristup zoni 6-10 nautičkih milja od britanske obale i reparaciju 60 odsto trenutnog ulova EU u britanskim morima. Barnije je rekao da ne može da zadovolji britanske zahteve za kvotama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...