TRGOVINA VELIKE BRITANIJE I EU POSLE BREXITA Zbrka na carinama zbog nove dokumentacije

EUSvetVesti

11.1.2021 12:03 Autor: Vladimir Jokanović 1

TRGOVINA VELIKE BRITANIJE I EU POSLE BREXITA Zbrka na carinama zbog nove dokumentacije TRGOVINA VELIKE BRITANIJE I EU POSLE BREXITA Zbrka na carinama zbog nove dokumentacije
Praktične posledice Brexita u prvim danima 2021. pokazale su se lošim kada je reč o prometu robe. Teretni saobraćaj je znatno ispod uobičajenog nivoa,... TRGOVINA VELIKE BRITANIJE I EU POSLE BREXITA Zbrka na carinama zbog nove dokumentacije

Praktične posledice Brexita u prvim danima 2021. pokazale su se lošim kada je reč o prometu robe. Teretni saobraćaj je znatno ispod uobičajenog nivoa, a vozači kamiona na engleskoj strani Lamanša suočeni su sa administrativnom zbrkom zbog čega su njihove aktivnosti značajno smanjene. Put za luku Dover je poluprazan jer mnogi prevoznici još ne znaju koji dokumenti su im neophodni za put.

Sa istim problemom suočeni su britanski vozači u Evropi koji nemaju ispravna tranzitna dokumenta. „Ovo je apsolutna zbrka“, citira Business Day jednog od menadžera autoprevozne kompanije. U tekstu, u kojem se BD poziva na Bloomberg, navedeno je da je drumski teretni saobraćaj opao za 85 odsto u odnosu na prosek iz 2019. godine.

Kamioni satima čekaju u Doveru na ulazak u podvodni tunel ili na ukrcavanje na trajekt za Evropu. Glavni razlog za zastoje je nepotpuna dokumentacija. To je noćna mora, kažu prevoznici, koji navode da im je potrebno tri puta više vremena da otpreme robu za Nemačku, jer kupci uglavnom nemaju ispravne papire.

Špediteri navode da kompanije koje ne poseduju kompletnu dokumentaciju ne mogu da otpreme robu za Francusku, a roba namenjena britanskom tržištu stoji zaglavljena u Belgiji. „Kupci su u velikoj meri zbunjeni oko onoga što je potrebno“, objasnili su logističari, navodeći kako očekuju da će se službe uhodati do marta i da bi tada zbrka mogla da prestane.

Agenti za carinjene su preopterećeni i nemaju dovoljno resursa. Iako je pre Brexita prevoznička industrija upozoravala na nedostatak obučenog osoblja, i dalje postoji nedostatak kadrova, za koji sami carinici kažu da je „ogroman“. Očekuje se da će pogranični službenici ove godine morati da popune oko 400 miliona dodatnih carinskih deklaracija za promet robe između Velike Britanije i EU.

Britanski ribolovni sektor, koji je vlada u Londonu označila najvećim dobitnikom Brexita, jedan je od najteže pogođenih novom birokratijom, jer su za izvoz ribe u EU neophodne potvrde o ulovu i zdravstveni obrasci overeni kod veterinara, što otežava put do evropskih kupaca.

Škotskim ribarima rečeno je da smanje izlov ribe zbog problema sa izvozom ribe u EU, koja je glavno tržište za britanske ribare. Asocijacije za ribolov navode da su dale takvu preporuku, jer ne mogu da garantuju ribarima plasman ribe u Evropu. Kamioni koji prevoze ribu čekaju na carini u proseku po četiri sata. Podsetimo, Velika Britanija i EU postigle su trgovinski sporazum o Brexitu 24. decembra prošle godine, posle nekoliko meseci teških pregovora.  

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...