Rast kineskog izvoza u julu iznad očekivanja

Trgovinski suficit Pekinga premašio 100 milijardi dolara

SvetVesti

8.8.2022 12:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Trgovinski suficit Pekinga premašio 100 milijardi dolara Trgovinski suficit Pekinga premašio 100 milijardi dolara
Izvoz iz Kine porastao je u julu za 18 odsto na godišnjem nivou, na 332,96 milijardi dolara, prema podacima kineske Generalne uprave carina. Povećanje... Trgovinski suficit Pekinga premašio 100 milijardi dolara

Izvoz iz Kine porastao je u julu za 18 odsto na godišnjem nivou, na 332,96 milijardi dolara, prema podacima kineske Generalne uprave carina. Povećanje kinskog izvoza u junu bilo je 17,9 procenata, iako je u prognozama za jul najavljeno njegovo smanjenje, a ne povećanje.

Kineski uvoz u julu dostigao je 231,7 milijardi dolara, što je rast od 2,3 odsto na godišnjem nivou, dok je prema prognozi agencije Reuters bio očekivan njegov rast od 3,7 procenata. Kao rezultat toga, kineski trgovinski suficit porastao je u julu na 101,26 milijardi dolara.

Kineski uvoz i izvoz u zemlje u Regionalnom sveobuhvatnom ekonomskom partnerstvu (RCEP) dostigao je 1.170 milijardi juana (173 milijarde dolara) u julu, što je podstaklo ukupni rast Kine za 5,6 procenata u istom mesecu, prenosi CGTN.

U prvih sedam meseci tekuće godine, trgovina Kine sa 14 zemalja članica RCEP-a porasla je za 7,5 odsto na godišnjem nivou. U isto vreme, trgovina sa zemljama duž Inicijative Pojas i put porasla je za 19,8 odsto na godišnjem nivou.

Obim spoljne trgovine Kine iznosio je 3.640 milijardi dolara u prvih sedam meseci 2022. godine, što je za 10,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Trgovina Kine sa njena tri najveća trgovinska partnera, ASEAN, EU i SAD, porasla je za 13,2 odsto, 8,9 odsto i 11,8 odsto.

BDP Kine porastao je za 2,5 odsto u prvoj polovini tekuće godine, dok je prema podacima, zamah rasta počeo u junu i nastavio se u julu. Politički biro Centralnog komiteta Komunističke partije Kine pozvao je nedavno na potpuniju i bolju upotrebu već najavljenih mera politike za stabilizaciju ekonomije u drugoj polovini tekuće godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...