Pred samit centralnih bankara u Džekson Holu

Tržišta nestrpljivo iščekuju Pauelov govor

BankeNovacSvetVesti

23.8.2022 15:06 Autor: Vladimir Jokanović 1

Tržišta nestrpljivo iščekuju Pauelov govor Tržišta nestrpljivo iščekuju Pauelov govor
Tržišta širom sveta su u previranju, a berzanske akcije slabe u očekivanju samita u odmaralištu Džekson Hol (Jackson Hole) u SAD, gde će se... Tržišta nestrpljivo iščekuju Pauelov govor

Tržišta širom sveta su u previranju, a berzanske akcije slabe u očekivanju samita u odmaralištu Džekson Hol (Jackson Hole) u SAD, gde će se prvi put od 2019. godine uživo sastati čelnici Feda na tradicionalnom letnjem ekonomskom simpozijumu, koji počinje 26. avgusta.

Prinos na desetogodišnje državne obveznice ojačao je za oko četiri bazna poena i popeo se iznad tri odsto, prvi put u poslednjih mesec dana, prenosi CNBC.

Prinos na američke tridesetogodišnje obveznice porastao je za jedan bazni poen na 3,235 odsto, dok je prinos na kratkoročne dvogodišnje obveznice porastao za šest baznih poena.

Samit u Džekson Holu je trenutno središnja tačka ekonomije u SAD, ali i izvan njenih granica. Pored indeksa na Wall Streetu, oslabili su i panevropski berzanski indeks Stoxx 600, nemački DAX, britanski FTSE 100, kao i japanski Nikkei. Cene gasa u Evropi dostigle su rekordno visok nivo.

Očekuje se da će na simpozijumu prvi čovek američkih Federalnuh rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) najaviti nastavak politike podizanja kamatnih stopa kako bi se potisnula potražnja i uticalo na smanjenje previsoke inflacije. Analitičari ocenjuju da će predsedavajući Feda potvrditi da će kamatne stope rasti koliko je potrebno i do kada je potrebno, prenosi Financial Times.

Podsetimo, Fed je u julu podigao kamatne stope za 0,75 odsto, što je bio drugi mesec takvog povećanja zaredom, a kamatne stope su došle na nivo od 2,25 do 2,5 odsto. Pauel je tom prilikom nagovestio da bi u septembru ponovo mogla da bude odlučeno o „neuobičajeno velikom“ povećanju kamatnih stopa.

  • kaćica

    23.8.2022 #1 Author

    Sto se toga tice nacekace se jer za sve treba vremena.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...