TRŽIŠTE NAFTE NIJE ZA DUGOROČNE ODLUKE OPEC+ ne žuri sa povećanjem proizvodnje

SvetVesti

18.11.2020 15:43 Autor: Vladimir Jokanović 0

TRŽIŠTE NAFTE NIJE ZA DUGOROČNE ODLUKE OPEC+ ne žuri sa povećanjem proizvodnje TRŽIŠTE NAFTE NIJE ZA DUGOROČNE ODLUKE OPEC+ ne žuri sa povećanjem proizvodnje
  Cene nafte porasle su u sredu do ranog popodneva (CET) za više od dva odsto podstaknute očekivanjima da će zemlje okupljene u OPEC+... TRŽIŠTE NAFTE NIJE ZA DUGOROČNE ODLUKE OPEC+ ne žuri sa povećanjem proizvodnje

 

Cene nafte porasle su u sredu do ranog popodneva (CET) za više od dva odsto podstaknute očekivanjima da će zemlje okupljene u OPEC+ na ministarskom sastanku 30. novembra odložiti ranije planirano povećanje dnevne proizvodnje od 1. januara. Rast cena nafte tokom prethodne nedelje bio je izazvan vestima o napretku vakcine protiv korona virusa, ali je u međuvremenu taj optimizam splasnuo. Nešto kasnije tokom dana cene su pale za više od jednog procenta.

Na sastanku OPEC+ grupa za praćenje sprovođenja sporazuma, koji je održan u utorak nisu izdate formalne preporuke za raspravu o budućim ograničenjima proizvodnje, prenosi CNBC. Na snazi je i dalje odluka o dnevnoj redukciji proizvodnje za 7,7 miliona barela, a prema ranijem planu OPEC+, ograničenje bi trebalo da bude smanjeno na 5,8 miliona barela dnevno od početka 2021. godine.

Zbog ekspanzije zaraze korona virusom u Americi i Evropi, koja je praćena novim zatvaranjima i ograničenjima kretanja, kao i zbog prošlonedeljnog izveštaja o velikom porastu američkih komercijalnih zaliha nafte, proizvođači strahuju da bi prevelika ponuda u uslovima opadajuće potražnje mogla da obori cene.  

Foto: Pixabay.com

To bi bili glavni razlozi za eventualno odlaganje odluke o povećanju dnevne proizvodnje za 1,9 miliona barela, što je oko dva odsto dnevne produkcije. Predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je izjavio da Rusija za sada ne vidi potrebu za izmenom postojećeg stanja i nagovestio da bi OPEC+ mogao da produži važeće ograničenje na sledeću godinu. Treba imati u vidu i da je prema zvaničnim podacima proizvodnja američke nafte opala na oko 10 miliona barela dnevno, sa prošlogodišnjih 12,9 miliona.

Saudijska Arabija, koja trpi veliki budžetski deficit zbog niskih cena nafte, pozvala je druge članove OPEC+, uključujući Rusiju, da budu fleksibilne u odgovoru na potrebe tržišta nafte. Saudijski ministar za naftu, Abdulaziz bin Salman ocenio je da je tržište previše promenljivo da bi OPEC+ sada mogao da donese odluku za narednu godinu. Na pitanje da li bi Rijad ponovo dobrovoljno dodatno smanjio proizvodnju, ministar je odgovorio da je „ta navika zauvek prekinuta“ prenosi Argus Media.

Kada se stišala prošlonedeljna euforija na naftnom tržištu pod uticajem vesti o razvoju vakcine i pojačanoj potražnji u Aziju, analitičari su se složili da će informacije iz OPEC+ ključno uticati na cene nafte tokom ove i iduće nedelje. Cena američke sirove nafte WTI (West Teksas Intermediate) porasla je do popodneva (CET) na 41,87 dolara za barel, a cena severnomorske nafte Brent na 44,33 dolara za barel.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...