TURBULENTNI POSLEDNJI PREDSEDNIKOVI DANI U BELOJ KUĆI Amerika između Bajdenove inauguracije i opoziva Trampa

SvetVesti

12.1.2021 14:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

TURBULENTNI POSLEDNJI PREDSEDNIKOVI DANI U BELOJ KUĆI Amerika između Bajdenove inauguracije i opoziva Trampa TURBULENTNI POSLEDNJI PREDSEDNIKOVI DANI U BELOJ KUĆI Amerika između Bajdenove inauguracije i opoziva Trampa
Ostalo je samo osam dana do smene u Beloj kući, ali umesto uobičajeno protokolarne svečanosti inauguracije novoizabranog predsednika SAD, Džoa Bajdena (Joe Biden) u... TURBULENTNI POSLEDNJI PREDSEDNIKOVI DANI U BELOJ KUĆI Amerika između Bajdenove inauguracije i opoziva Trampa

Ostalo je samo osam dana do smene u Beloj kući, ali umesto uobičajeno protokolarne svečanosti inauguracije novoizabranog predsednika SAD, Džoa Bajdena (Joe Biden) u fokusu američke politike je zahtev demokrata za opoziv još aktuelnog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump).

Nakon što je američki potpredsednik Majk Pens (Mike Pence) nagovestio da neće pokrenuti proceduru iz člana 25. amandmanu Ustava, koja mu omogućava da uz natpolovičnu podršku vladinog kabineta razreši predsednika dužnosti, Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa najavila je proceduru za „impičment“, odnosno opoziv predsednika.

Bilo bi to drugi put da Senat glasa o poverenju Trampu, a prošli put u februaru nisu prošle optužbe za zloupotrebu službenog položaja i opstrukciju rada Kongresa. Iako se čini da je pitanje opoziva Trampa u poslednjim danima mandata više simbolično, nego suštinski političko, demokrate su uputile Pensu ultimatum da u narednih 24 sata pokrene smenu Trampa, nakon čega oni pokreću impičment, prenosi BBC, ali od toga verovatno neće biti ništa.

Rezolucija koju su pripremili demokratski kongresmeni stavlja na teret Trampu „podsticanje pobune“ i  u njoj je navedeno da je „namerno davao izjave“ koje su podstakle i izazvale „nezakonitu akciju na Kapitolu“, a misli se na upad demonstranata u zgradu Kongresa 6. januara kada je poginulo pet osoba.  

Istovremeno, FBI je upozorila na mogućnost oružanih protesta Trampovih pristalica na dan Bajdenove inauguracije 20. januara. Demokrate tvrde da je ugrožena bezbednost Bajdena i novoizabrane potpredsednice SAD Kamale Haris (Kamala Harris), kao i Nensi Pelosi. Republikanci, uključujući one koji se ograđuju od Trampa, ne pokazuju entuzijazam za pokretanjem postupka i tvrde da je za to ostalo premalo vremena.

Ne očekuje se, kako navodi AP, da će Tramp održati oproštajni govor, što je uobičajeno za odlazeće predsednike, dok CNN izveštava o „dezorijentisanom kraju šokantnog predsedavanja“ i oko 5.000 umrlih dnevno od posledica epidemije Covid-19, koju Tramp ignoriše. Mediji zameraju Trampu što je zakasnio u osudi nasilja i isticanju zastave na pola koplja na Beloj kući u znak žalosti zbog pogibije policajca u prošlonedeljnim neredima u Vašingtonu.

Tramp je ovlastio Odeljenje za nacionalnu bezbednost i Federalnu agenciju za upravljanje vanrednim situacijama da koordiniraju sve napore kako bi zaštitile živote ljudi i imovinu tokom predstojećih događaja u Vašingtonu, gde je na snazi vanredna situacija do 24. januara. Tramp ostaje izolovan u poslednjoj nedelji svog mandata, budući da mu je ukinut pristup najpopularnijim društvenim mrežama, ali nisu veliki izgledi da će biti smenjen.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...