Ankara diverzifikuje snabdevanje energentima

Turska ugovara kupovinu tečnog prirodnog gasa iz SAD

SvetVesti

29.4.2024 12:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Turska ugovara kupovinu tečnog prirodnog gasa iz SAD Turska ugovara kupovinu tečnog prirodnog gasa iz SAD
Turska razgovara sa američkom energetskom kompanijom ExxonMobil o ugovoru za kupovinu tečnog prirodnog gasa (TPG) vrednom više milijardi dolara, rekao je ministar energetike Alparslan... Turska ugovara kupovinu tečnog prirodnog gasa iz SAD

Turska razgovara sa američkom energetskom kompanijom ExxonMobil o ugovoru za kupovinu tečnog prirodnog gasa (TPG) vrednom više milijardi dolara, rekao je ministar energetike Alparslan Bajraktar.

Turska traži da izgradi „novi portfelj snabdevanja“ koji će je manje oslanjati na bilo kojeg pojedinačnog partnera, rekao je turski ministar. Turska bi obezbedila do 2,5 miliona tona TPG-a godišnje kroz dugoročni dogovor koji se razmatra sa kompanijom ExxonMobil, naveo je Bajraktar, dodajući da bi ugovor mogao trajati jednu deceniju, prenosi Hurriyet Dailiy.

Bajraktar je rekao da su komercijalni uslovi dogovora sa američkom kompanijom još razmatraju. Prošle godine, Turska je uvezla 5 miliona tona TPG-a iz SAD na „spot“ tržištu gde se energija kupuje i prodaje po berzanskoj ceni za trenutnu isporuku, rekao je Bajraktar.

Ankara želi da „diversifikuje“ svoje snabdevanje prirodnim gasom pre isteka nekih dugoročnih ugovora sa Rusijom 2025. godine i onih sa Iranom naredne godine, istakao je Bajraktar. Rusija, koja je najveći snabdevač prirodnim gasom i naftom Turske, gradi prvu nuklearnu elektranu zemlje, Akuju, na mediteranskoj obali.

Rusija, kao i Južna Koreja imaju „ozbiljan interes“ za sličan nuklearni projekat na Crnom moru, rekao je Bajraktar za Financial Times. Takođe je najavio da bi Turska možda kasnije ove godine mogla početi sa istraživanjem nafte na Crnom moru, kao i da prirodni gas osim iz Rusije može da uvozi iz Azerbejdžana i Irana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...