morski prolaz dugačak 45 kilometara, sa dva nova grada na njegovim obalama

Turska započela megaprojekat izgradnje Kanala Istanbul

SvetVesti

27.6.2021 07:09 Autor: Marko Miladinović 1

Turska započela megaprojekat izgradnje Kanala Istanbul Turska započela megaprojekat izgradnje Kanala Istanbul
U Istanbulu je svečano položen kamen temeljac za izgradnju mosta Sazlidere, prvog u okviru megaprojekta gradnje Kanala Istanbul koji će, paralelno s Bosforom, spajati... Turska započela megaprojekat izgradnje Kanala Istanbul

U Istanbulu je svečano položen kamen temeljac za izgradnju mosta Sazlidere, prvog u okviru megaprojekta gradnje Kanala Istanbul koji će, paralelno s Bosforom, spajati Mramorno s Crnim morem.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) je na svečanosti povodom početka gradnje megaprojekta istakao da je tridesetih godina prošlog veka Bosforom godišnje plovilo u proseku 3.000 brodova, a da sada ta brojka iznosi oko 45.000, te da optimistične procene govore da će do 2050. godine dostići čitavih 78.000 plovila, prenosi agencija Anadolija.

„Plovidba svakog velikog broda kroz Bosfor predstavlja ozbiljan rizik po grad. Bosfor je sa sve četiri strane sveta poprište veoma velike frekvencije plovidbe brodova svih kategorija“, kazao je Erdogan, i dodao da izgradnja najavljenog kanala, između ostalog, garantuje očuvanje istorijskog i kulturnog tkiva Bosfora.

„Trenutna ruta Kanala Istanbul izabrana je na osnovu naučnih analiza, kao najrazumnija i najefikasnija među pet ponuđenih“, kazao je turski predsednik. Dužina kanala iznosiće 45 kilometara, širina njegove baze minimalno 275 metara, a dubina 21 metar.

Erdogan je kazao da sva istraživanja pokazuju da će se brodski saobraćaj u Kanalu Istanbul odvijati 13 puta sigurnije od onog u Bosforu.

„Cilj nam je da Kanal Istanbul završimo za šest godina i po ceni od blizu 15 milijardi dolara“, kazao je Erdogan.

On je takođe rekao da će megaprojekat gradnje Kanala Istanbul biti realizovan na način da će biti jedan od ekološki najprihvatljivijih projekata, ne samo u Turskoj, već i u celom svetu.

Duž Kanala Istanbul, koji će se protezati duž evropskog dela Istanbula, biće izgrađeno šest mostova, a na njegovim obalama će biti izgrađena dva grada s populacijom od pola miliona ljudi, procenjuju turski državni mediji.

  • Anna

    27.6.2021 #1 Author

    Kakav poduhvat! Svakako doprineće još boljoj ekonomiji.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...