Utvrđeno 450 nepravilnosti

U Crnoj Gori izrečeno 2,06 miliona evra novčanih kazni

RegionVesti

30.8.2024 11:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Crnoj Gori izrečeno 2,06 miliona evra novčanih kazni U Crnoj Gori izrečeno 2,06 miliona evra novčanih kazni
Poreski inspektori su od početka maja do nedelje obavili 3.080 provera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili 450 nepravilnosti, na osnovu kojih su izdali... U Crnoj Gori izrečeno 2,06 miliona evra novčanih kazni

Poreski inspektori su od početka maja do nedelje obavili 3.080 provera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili 450 nepravilnosti, na osnovu kojih su izdali 614 prekršajnih naloga i izrekli novčane kazne od ukupno 2,06 miliona evra.

Iz Poreske uprave (PU) su saopštili da zaduženje po osnovu izrečenih novčanih kazni iznosi 1,19 miliona evra od čega je naplaćeno 962,710 ili 81 odsto, prenosi Mina.

Naplata se, kako su objasnili, odnosi na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i u roku od osam dana platili izrečene kazne umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima.

Iz PU su naveli da je, u skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izveštajnom periodu privremeno zabranjeno obavljanje delatnosti 29 poreskih obveznika.

„Rezultati pokazuju da je sa manjim brojem kontrola utvrđeno više nepravilnosti. Razlog je što se poreski inspektori analizom rizika posebno pripremaju za ciljane kontrole obveznika kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je poreski organ u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga“, navodi se u saopštenju.

Cilj PU je, prema rečima njenih predstavnika, unapređenje komunikacije i jačanje odnosa poverenja sa poreskim obveznicima koji svoj doprinos mogu dati kroz dobrovoljno izvršavanje poreskih obaveza, što podrazumeva prijavljivanje prihoda, podnošenje propisanih prijava i plaćanje poreza u propisanim rokovima.

Iz PU su dodali da građani u velikoj meri mogu pomoći kreiranju pozitivnog ambijenta na tržištu Crne Gore i doprineti suzbijanju sive ekonomije prijavljivanjem nepravilnosti pozivom na broj telefona19707 i platforme Budi odgovoran.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.