Ministarstvo finansija sastavlja registar osoba kojima će biti zabranjen pristup u kockarnice

U Crnoj Gori predstavljen predlog Zakona o igrama na sreću

BiznisRegionVesti

14.2.2022 09:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

U Crnoj Gori predstavljen predlog Zakona o igrama na sreću U Crnoj Gori predstavljen predlog Zakona o igrama na sreću
Priređivačima igara na sreću u Crnoj Gori značajno se povećavaju sve vrste naknada koje plaćaju i uvode se stroži uslovi za dobijanje koncesije. Priređivači... U Crnoj Gori predstavljen predlog Zakona o igrama na sreću

Priređivačima igara na sreću u Crnoj Gori značajno se povećavaju sve vrste naknada koje plaćaju i uvode se stroži uslovi za dobijanje koncesije. Priređivači će voditi evidenciju o svim isplatama dobitaka i izdavati potvrde, a uvodi se i registar osoba koje neće moći da učestvuju u igrama na sreću i da ulaze u njihove objekte, kao što su korisnici socijalne pomoći, kockarski zavisnici, studenti koji dobijaju državne stipendije i osobe koje ne plaćaju alimentaciju.

Ovo su stavke navedene u dugo očekivanom predlogu Zakona o igrama na sreću i nagradnim igrama koje je priredilo Ministarstvo financija Crne Gore, piše Poslovni.hr pozivajući se na Vijesti.

Prema nedavno usvojenom Programu rada vlade, usvajanje tog zakona predviđeno je u drugom tromesečju ove godine. Vlada očekuje da će novi Zakon o igrama na sreću uneti u proračun 25 miliona evra, gotovo dvostruko više nego dosad.

Prema novoj verziji zakona, kladionicama se povećava mesečna naknada sa 500 na 800 evra po uplatnom mestu i terminalu, kao i varijabilna naknada sa 10 na 20 odsto razlike između uplata i isplata.

Slično je povećanje naknada i kod ostalih vrsta priređivača, a uvedene su i nove godišnje markice od po 100 evra za svaki uređaj.

Velika novost je uvođenje Registra isključenih osoba koji će sastaviti Ministarstvo finansija. U pitanju je popis osoba kojima se zabranjuje ulazak u prostore gde se priređuju igre na sreću i sudelovanje u igrama na bilo kojoj platformi.

U tom registaru nalaziti će se svi članovi domaćinstava koja su korisnici socijalne pomoći, osobe kojima je dijagnostikovana patološka zavisnost, redovni studenti na državnim ili privatnim univerzitetima kojima je dodeljena stipendija, osobe protiv kojih se vodi kazneni postupak zbog neplaćanja alimentacije, kao i oni kojima je sud izrekao zabranu sudelovanja u igrama na sreću.

Nadležne državne institucije redovno će dopunjavati popis s imenima tih osoba. Zaposleni kod priređivača će od svakog igrača tražiti osobne dokument i proveravati je li na popisu. Te isključene grupe broje nekoliko desetina hiljada građana kojima su zabranjene igre na sreću.

Novi zakon rešava i staru dilemu koliko objekti u kojim se priređuju igre na sreću mogu biti udaljeni od obrazovnih ustanova.

U planu je i osnivanje državne kompanije za lutrijske igre, čiji osnivački kapital ne može biti manji od 500.000 evra, a pozajmice u bankama od 150.000 evra.

  • STRELAC

    14.2.2022 #1 Author

    U Turskoj i Izraelu je skroz zabranjeno kockanje.Jedino mozes da igras sportsku prognozu.Zato je Beograd tj Grand Kazino pun Turaka i Izraelaca jer je kod nas mnogo jefinije nego npr na Kipru.

    Odgovori

  • TINA

    15.2.2022 #2 Author

    Verovatno postoji dobar razlog za takve odluke. Bitno je kakve su sve igre na srecu time obuhvacene

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    16.2.2022 #3 Author

    Kod nas u svakoj ulici bar jedna kockarnica. Poznate licnosti koje trebaju biti primer mladima ih najvise reklamiraju. Sve ih treba ukinuti! Kocka je zavisnost broj 1!

    Odgovori

    • JANA

      28.2.2022 #4 Author

      Ali zna se kome ne igra ulogu i ko profitira od tih istih kockarnica, zašto ih ima na svakom ćošku i zašto ih neće zatvoriti.

      Odgovori

  • Jolanda

    17.2.2022 #5 Author

    I nama treba ovakav zakon

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...