Regulativa kao jedna od glavnih tema drugog SEE Gaming Foruma

Dobijanje licence jedan od najvećih problema industrije igara na sreću

AnalizaPoreziSrbijaVestiZanimljivosti

19.10.2021 12:34 Autor: Marija Krsmanović 0

Dobijanje licence jedan od najvećih problema industrije igara na sreću Dobijanje licence jedan od najvećih problema industrije igara na sreću
Drugi po redu SEE Gaming Forum okupio je na jednom mestu gejming provajdere, priređivače online kazina i kladionica, direktore, developere i nacionalne regulatore sa... Dobijanje licence jedan od najvećih problema industrije igara na sreću

Drugi po redu SEE Gaming Forum okupio je na jednom mestu gejming provajdere, priređivače online kazina i kladionica, direktore, developere i nacionalne regulatore sa ciljem da učesnicima skupa predstave vizije i očekivanja u vezi sa kockarskom industrijom na jugoistoku Evrope, kao i zakonske prepreke i obaveze svih onih koji aktivno učestvuju u kreiranju ovog dela privrede.

Na forumu koji je održan u petak, 15. oktobra, u organizaciji New Angles Consulting, govornici su kroz nekoliko panela i seriju razgovora predstavili industriju igara na sreću iz različitih uglova i pozabavili se nekim od najvećih problema sa kojima se ona trenutno suočava.

Kako je istaknuto u diskusiji, vlasti u mnogim državama širom sveta već neko vreme nalaze različita rešenja za regulisanje ove privredne grane, uzimajući u obzir da ona zemljama poput Kine i SAD donosi prihod od oko 40 milijardi dolara. Kada su u pitanju težnje da se kockarske aktivnosti i poslovanje zakonski definišu, balkanske zemlje ne predstavljaju izuzetak, pa je upravo regulativa kazina i kockarnica bila jedna od najznačajnijih tema SEE Gaming Foruma.

Regulativa na prvom mestu

Prema rečima učesnika Foruma, to kako će zakon tretirati ovu granu industrije umnogome zavisi od tržišta.

Strateg globalnog poslovnog razvoja u kompaniji Oryx Gaming Armen Tatarević izjavio je da “evropsko tržište zahteva regulaciju”. On smatra da je to posebno važno kada su u pitanju streaming platforme, koje poslednjih godina postaju sve popularnije i, kako napominju ostali učesnici panela, jedan od razloga “kanibalizacije biznisa”, odnosno gašenja fizičkih kazina i kladionica u korist njihovih digitalnih verzija.

Zakonu i problemima u vezi sa njim bio je posvećen drugi panel SEE Gaming Foruma, koji je okupio predstavnike vlasti i kockarske industrije. Kako su istakli učesnici ovog panela, problematika kockarske regulative je prilično široka tema. 

SEE Gaming Forum / Foto: Branko Starčević

Kao jedno od njenih bolnih mesta, stariji partner u advokatskoj firmi Joksović, Stojanović & Partners Alex Petrović, navodi treću tačku člana 10. Zakona o igrama na sreću, prema kojoj je zabranjeno učestvovanje u igrama na sreću koje se priređuju u inostranstvu, a za koje se ulozi uplaćuju sa teritorije Srbije.

Osim toga, priređivači iz Srbije koji posluju u Evropskoj uniji imaju problem sa dobijanjem licence. Dok je ranije za priređivanje igara u EU bila potrebna jedna licenca, u poslednje vreme se sve češće javlja tendencija da svaka država izdaje svoju licencu, naveo je Petrović.

S tim u vezi, on je rekao i da su uslovi licenciranja jedan od kompleksnijih problema, posebno uzimajući u obzir uspostavljanje ravnoteže između zakona o zaštiti privatnih podataka ličnosti i odgovornog kockanja.

Kako je naveo Petrović, Opšta regulativa o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR) je prekretnica koja je pokazala šta je pravi “sukob titana”. Naime, mnoge online kockarnice i kladionice nađu se u zakonskom procepu pokušavajući da ispoštuju privatnost svojih korisnika i u isto vreme primene mere vezane za odgovorno kockanje, koje podrazumevaju praćenje igračkih navika njihovih korisnika, ograničavanje i, ukoliko je neophodno, ukidanje njihovih profila.

“GDPR je zdravorazumska mera”, izjavila je direktorka pravne službe i sektora za bezbednost podataka u kompaniji Betsson Adriana Minović. Ona kao primer dobre prakse navodi regulativu britanske vlade.

Kriptovalute i kockarska industrija

U panel diskusiji o regulatornim problemima kockarske industrije bilo je reči i o uključivanju kriptovaluta u ponudu kockarnica. Direktorka pravne službe (Chief Compliance Officer) u kripto menjačnici ECD Sanja Ugrčić Pavlović rekla je da je, od kako je uvedena AML regulativa (anti-money laundering) koja ima za cilj da spreči pranje novca pomoću kriptovaluta, glavni trend je postala takozvana “digitalizacija”. Uzimajući to u obzir, otvara se mogućnost kockanja sa ulozima u digitalnim valutama. 

Ipak, iako kripto kazina postoje već neko vreme, Zakon o porezu na dohodak građana onemogućava naplatu u kriptovalutama, zbog čega će kockanje i digitalni novac još neko vreme biti nemoguć spoj, objasnila je Ugrčić Pavlović.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...