U CRNOJ GORI PROBIJEN DEFICIT BUDŽETA ZA 72 MILIONA EVRA Minus za prvih deset meseci veći 23 odsto u odnosu na planirani

NovacRegionVesti

2.12.2020 10:07 Autor: Ljiljana Begović 1

U CRNOJ GORI PROBIJEN DEFICIT  BUDŽETA ZA 72 MILIONA EVRA Minus za prvih deset meseci veći 23 odsto u odnosu na planirani U CRNOJ GORI PROBIJEN DEFICIT  BUDŽETA ZA 72 MILIONA EVRA Minus za prvih deset meseci veći 23 odsto u odnosu na planirani
Tri meseca nakon što je usvojen rebalans budžeta, Vlada Crne Gore je probila limit za deficit na kraju oktobra za 71,8 miliona evra, pokazuju... U CRNOJ GORI PROBIJEN DEFICIT  BUDŽETA ZA 72 MILIONA EVRA Minus za prvih deset meseci veći 23 odsto u odnosu na planirani

Tri meseca nakon što je usvojen rebalans budžeta, Vlada Crne Gore je probila limit za deficit na kraju oktobra za 71,8 miliona evra, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Deficit budžeta za 10 meseci je iznosio 385,8 miliona evra ili 8,4 odsto BDP, koji je 22,9 odsto veći u odnosu na planirani.

U junu je planirano da deficit budžeta bude na kraju godine 335,6 miliona evra, a pre rebalansa i pandemije rebalans je projektovan na 50 miliona.

U oktobru je deficit budžeta iznosio 52,2 miliona evra, što je dva i po puta više u odnosu na septembar i 11,5 miliona više u odnosu na avgust.

Foto: Shutterstock

Prihodi budžeta za deset meseci su iznosili 1,3 milijarde evra ili 28,3 odsto procenjenog BDP od 4,6 milijardi. To je za 96,6 miliona evra manje u odnosu na prihode planirane Zakonom o izmenama i dopunama zakona o budžetu, usvojenim 23. juna.

U odnosu na isti period prethodne godine, ukupni izdaci budžeta veći su za 132,6 miliona evra ili 8,5 odsto zbog sprovođenja tri paketa mera usmerenih na suzbijanje negativnih efekata pandemije i pomoć građanima i privredi.

Najznačajnije odstupanje u odnosu na plan zabeleženo je kod kategorije rezerve, koja je niža za 18,1 miliona evra ili 15,1 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...