U ITALIJI VIŠE OD DVA MILIONA PORODICA NA IVICI SIROMAŠTVA Restriktivne mere dovele do rasta stope nezaposlenosti

EUVesti

30.7.2020 12:56 Autor: Marija Jovanović 0

U ITALIJI VIŠE OD DVA MILIONA PORODICA NA IVICI SIROMAŠTVA Restriktivne mere dovele do rasta stope nezaposlenosti U ITALIJI VIŠE OD DVA MILIONA PORODICA NA IVICI SIROMAŠTVA Restriktivne mere dovele do rasta stope nezaposlenosti
U Italiji 2,1 milion porodica živi na ivici siromaštva zbog višemesečnih restriktivnih mera koje je prouzrokovala pandemija korona virusa, pokazalo je istraživanje Censis. Tokom... U ITALIJI VIŠE OD DVA MILIONA PORODICA NA IVICI SIROMAŠTVA Restriktivne mere dovele do rasta stope nezaposlenosti

U Italiji 2,1 milion porodica živi na ivici siromaštva zbog višemesečnih restriktivnih mera koje je prouzrokovala pandemija korona virusa, pokazalo je istraživanje Censis.

Tokom blokade, koja je u Italiji trajala skoro tri meseca, prihod 15 odsto Italijana smanjen je za 50 procenata, za 18 odsto radnika zarada je smanjena između 25 i 50, a njih 33 odsto imalo je platu manju za četvrtinu.

Još teža situacija je među ljudima starim od 18 do 34 godine pošto se više od 20 odsto njih suočilo sa smanjenjem prihoda za više od 50 odsto, prenosi Tanjug.

Ljudi koji su pre pandemije imali minimalne prihode, poput nelegalnih i slabo plaćenih radnika, teško su pogođeni restriktivnim merama u Italiji.

Foto: Pixabay.com

Cenesis navodi da više od milion porodica zavisi isključivo od neredovnog ili sezonskog rada, što je oko 4,1 odsto od ukupnog broja porodica u Italiji, od kojih su trećina, odnosno 350.000, strani državljani.

Prema podacima italijanskog nacionalnog instituta za statistiku (ISTAT), stopa nezaposlenosti u Italiji porasla je na 8,8 odsto, što je za 0,6 procenata više u odnosu na maj.

Povećanje stope nezaposlenosti više pogađa muškarce, odnosno njih oko 99.000, nasuprot oko 50.000 žena, navodi ISTAT.

Stopa nezaposlenosti mladih do 24 godine porasla je na 27,6 odsto u junu, što je za 1,9 odsto više nego u maju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...